RECORDA QUE ETS MORTAL

Ja ha vist la llum el darrer número de la revista Galens que edita el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i que dirigeix el meu amic i periodista Pitu Tarrasa. Galens recull articles de professionals d'aquest sector, informacions mediques i del món de la sanitat i disposa, fins i tot, d'un espai dedicat a l'oci i el lleure amb propostes de viatges o receptes de cuina (espais que domina a la perfecció la Maribel Alvaro). La seva publicació és trimestral i ara fa tres números, nou mesos, que vaig començar a col·laborar-hi a petició del Pitu. Hi escric un article d'opinió amb la màxima llibertat i en aquesta ocasió he decidit parlar de l'automedicació sota el títol "Recorda que ets mortal". Aquí us penjo l'article esmentat. Per als més interessats, si entreu a la web del Col·legi de Metges des d'aquí podreu veure i descarregar la última revista Galens i també les anteriors.
ARTICLE: Recorda que ets mortal

A l'antiga Roma, durant la cerimònia de coronació d'un nou emperador, l'escollit es feia acompanyar sempre d'un individu que, just en el moment clau de màxim esplendor, tenia la única funció de dir-li a cau d'orella: Recorda que ets mortal. Possiblement avui en dia a moltes persones els faria falta un d'aquests personatges. A alguns per córrer a velocitats extremes i matar-se a les carreteres, a altres per abusar de les drogues a les discoteques els caps de setmana o per no llegir el contingut i components de cadascuna de les cigarretes que s'empassen cada deu minuts. Ara hi ha un nou sector de la població que, com els que he comentat, posen en perill la seva vida, la dels altres i de pas un ofici tan antic, útil i imprescindible com la medicina. S'ha posat de moda consultar-ho tot via internet sense saber si la pàgina consultada és la bíblia del tema a conèixer o simplement un pamflet fet a mida per als babaus. S'ha posat de moda auto-medicar-se tot demanant consells i fent preguntes a traves de qualsevol foro, xat, blog o espai web creat qualsevol dia a qualsevol lloc per qualsevol il·luminat. A Internet hi han nascut tants metges com pàgines web de medicina ja sigui tradicional o natural. Una adolescent no anirà al metge per preguntar si es pot haver quedat embarassada per practicar el sexe sense precaucions el tercer dia del període menstrual però si formula aquesta pregunta a qualsevol racó d'internet i rep la resposta d'un dels il·luminats o, pitjor encara, d'una altra adolescent que ha tingut el mateix problema i va trobar la solució a la xarxa. Una altra persona consultarà perquè es queda dormida a la cadira del despatx cada dos per tres i descobrirà la solució i els medicaments a prendre sense desplaçar-se a la consulta del professional. I als qui fan l'automedicació via internet, doblement malalts per patir la malaltia que tenen i la de la ignorància, cal sumar-hi tots aquells que es guanyen la vida venen els medicaments per les autopistes de la informació. Cada dia trobem el nostre correu electrònic ple de missatges que anuncien tot tipus de medicines: des de la famosa píndola blava o viagra fins als anticonceptius, productes per aprimar-nos o remeis contra la caiguda dels cabells. Un estudi fet molt recentment conclou que la meitat d'aquestes farmàcies online diuen que no cal prescripció medica per comprar els medicaments. Cadascun d'aquests negocis fets a mida per als malalts de l'automedicació rep diàriament més de 32.000 visites, sis de cada deu operen des dels Estats Units i la gran majoria no protegeixen les dades dels seus clients. L'informe també diu que un vuitanta per sent d'aquests comerços electrònics venen productes falsos. La gent hi compra però l'aparell reproductor es queda quiet, els quilos de més no marxen i la calba és cada dia més lluenta mentre la cartera del comprador s'ha quedat del tot pelada.
A Internet tothom dona consells basant-se en vivències pròpies o en consells rebuts també via electrònica. Ni tan sols la psicologia se salva del control de la xarxa. Les patologies mentals i especialment les depressions, lideren el ranking de consultes fetes a aquestes pagines que creen els nous il·luminats de la medicina. La gent confon la conversa amb la consulta i allò que llegeix passa de ser un suport a ser la solució. Del que es llegeix, s'agafa tot. Fins i tot els noms dels medicaments consumits pel malalt que explica el seu cas perquè, si ell s'ha curat, qui li fa cas també se'n sortirà. I el més greu del cas en son les conseqüències de l'automedicació. S'aprecia tan poc la vida que se li dona al cos allò que ens diuen els altres amb els riscos que pot arribar a comportar. L'auto-prescripció acabarà sent el mal endèmic dels propers anys i no pas les pròpies malalties. Internet és tan gran com perillós i si parlem de medicina les conseqüències no es poden calcular. El buit legal que hi ha a la xarxa per aconseguir aturar totes aquestes farmàcies falses online portarà a la mort o a l'agreujament de la seva malaltia a milers de persones. La única formula per evitar-ho és l'auto-convenciment com a pas per evitar l'automedicació. Cal que cadascú es convenci a si mateix i acabi dient-se interiorment: recorda que ets mortal.

Comentaris

Sherlock Holmes ha dit…
I jo, ja soc aqui!!
Per vetllar per tots els ciutadans i enfundir les picabaralles de l'apuntador i el Notari.
Herois ha dit…
Som mortals, però pervivim en el record...
Oscar Ramírez ha dit…
Doncs molt bé, vinga! som-hi tots!
a fer bullir l'olla!
Anònim ha dit…
Oscar,
Moltes gràcies pel teu reconeixement, envers les meves propostes culinàries i viatgeres.
Aquests mesos que tenen terminació en “bre” son bons per menjar cargols i l’embotit està en el seu millor moment,... hi ha un racó molt a prop de Tarragona on és pot desafiar-ne el colesterol i fer un bon àpat amb gasosa inclosa.
Ja que t’agraden les meves propostes, com veus aquesta?
Oscar Ramírez ha dit…
Bona aquesta dels mesos acabats en "bre". Ep! si hi ha gasosa, parlem-ne!. Veig molt bé aquesta proposta. Oído cocina!
Sindicat ASEMIT ha dit…
Òscar, genial el teu escrit. Des que tens aquesta estranya relació epistolar amb la Franca Masu, cada dia et superes. Endavant paio! T'has guanyat a pols un lloc d'honor al nostre bloc. Un lloc on només hi figuren els amics més selectes del sindicat més estrany de la blogosfera tarragonina.
Oscar Ramírez ha dit…
És tot un honor per a mi formar part del llistat de blogs linkats d'un sindicat tant representatiu a la ciutat de Tarragona. Per cert, al llarg del dia mantinc desenes de relacions epistolars. T'ho dic FRANCAment.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS