AQUEST RIU TAMBÉ HAURIA DE SER VIDA

Quan exercia la professió de periodista com a responsable dels serveis informatius d'Onda Rambla i Onda Cero, un dels temes que més es tractaven era la lluita per aconseguir un cabal digne pel riu Gaià, entre els termes d'El Catllar i Vespella de Gaià. La historia del problema és prou coneguda. Ara fa tres dècades es va inaugurar l'embassament del Gaià que va construir la companyia petroliera Repsol en un intent de subministrar aigua al complex petro-químic del camp de Tarragona. Com a conseqüència de la construcció d'aquest embassament, el riu s'ha quedat quasi sec a l'altra part del mur de ciment i ha anat perdent gran part de la seva flora i fauna autòctona. Els freàtics del tram final de la conca s'han salinitzat i els pobles afectats han hagut de comprar aigua del transvasament de l'Ebre, moltes hortes i cultius hortícoles de la zona han hagut de plegar i les platges de Tamarit i Altafulla pateixen greus problemes de regeneració perquè els sediments que arribarien del riu no hi fan cap. Tot això per la construcció de l'embassament del Gaià, pel poder dels diners que genera la industria química. Fa anys que es fan actes per exigir la recuperació del cabal ecològic del Gaià, els mateixos anys que fa que les administracions i la empresa Repsol passen de les protestes. Ara es farà un pas més. El proper 6 d'octubre, representants de la Plataforma Salvem el Gaià lliuraran als responsables de Repsol la documentació per a sol·licitar la recuperació del cabal. A aquesta empresa se li farà una invitació per a participar al procés obert per tal de cercar una solució per al riu. La Plataforma té clar que no hi ha altra via que la de cercar una solució perquè l'actual situació condemna a mort el riu, provoca molta crispació social i vulnera totes les normatives referents als rius. Tot dependrà únicament de la voluntat de Repsol perquè ja s'ha demostrat en masses ocasions que les administracions fan la vista grossa quan la lluita la protagonitzen un peix gros, el qui dona diners, i un peix petit, la societat, que no importa si crida o plora. Posats a salvar el Gaià, salvem també de pas la consciencia dels empresaris i la dignitat dels polítics si encara en tenen. La foto és del blog de la plataforma salvem el gaià.

Comentaris

Anònim ha dit…
Jo ha estat des d'un primer moment amb la lluita contra el pantà del Gaià. Es bo que el tema es recordi i a veure si s'acaba d'una vegada.
Jobove - Reus ha dit…
fà dies vam fer un post per salvar la Platja Llarga i aquest que fas tu també el apoyem

salutacions
Oscar Ramírez ha dit…
anònim: sempre es bo recordar les lluites per evitar que els qui volen que s'oblidin se surtin amb la seva.
Té la mà maria: i jo dono suport al vostre post i a la lluita per salvar la Platja Llarga. Si tinguessim polítics que escoltessin el poble hi hauria la meitat de plataformes i moviments de defensa del territori.
Anònim ha dit…
entre todos podemoas salvar la playa, el rio y lo que haga falta pero siempre con un esfuerzo conjunto.
Oscar Ramírez ha dit…
Ciertamente, las masas unidas consiguen muchos mas exitos que las personas individuales. Las luchas se vencen con unión.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS