REUS, PARIS I ELS MOSSOS D'ESQUADRA

No es pot negar la importància que la ciutat de Reus té en l'àmbit arquitectònic modernista. Els nombroses edificis d'aquest estil repartits per tot el nucli del municipi i especialment pel centre, la presencia d'arquitectes com Domènech i Montaner o la possibilitat que Antoni Gaudí fos fill de Reus (no vull entrar en la polèmica amb Riudoms) en són clars exemples.
Una de les principals joies modernistes de Reus és la Casa Navàs, a la Plaça del Mercadal. En parlo perquè m'ha sorprès i molt gratament que, finalment, algú s'hagi decidit a tirar endavant la rehabilitació total d'aquest immoble tant emblemàtic iniciant aquesta tasca amb la recuperació de la façana original amb els colors que tenia en els seus origens. Ahir s'anunciava oficialment. Antoni Blasco, membre de la família Font de Rubinat que es la propietària de la casa i gerent de la botiga ubicada als baixos de l'edifici, vol recuperar els colors que la façana tenia fa cent anys i que, amb el temps i per diversos motius, han canviat considerablement. Blasco també vol retornar a Cal Navàs allò que la guerra civil li va prendre, la torre que s'aixecava sobre el balcó que fa cantó amb el carrer Jesús i que les bombes van destruir l'any 1938. Amb l'ajut de la empresa basca Kukusumuxu s'han editat unes samarretes on es veu l'estat original de la Casa Navàs i amb els diners que es recaptin s'intentarà fer la reforma a la façana i, qui sap si serà possible, reconstruir la torre i restaurar altres parts de l'edifici. Estic content que el meu amic Toni Blasco impulsi aquest projecte però el mateix temps he de recordar que els diferents alcaldes que ha tingut Reus haguessin pogut dedicar partides del pressupost que s'han gastat en altres coses en ajudar aquestes iniciatives privades que acaben repercutint en l'interès public. Aquest missatge és per al Paco "Llambordes", el Pep "Places" i l'actual batlle del qual encara no en conec el renom tot i que sospito que se'l podria anomenar el Lluís "Rotondes". Els tres han destinat el ciment, les pedres i els diners a causes menors deixant a un costat les majors, el turisme i l'art.
Tornaré a Reus d'aquí uns moments però abans permeteu-me que, parlant de polítics i pels lligams que la capital del Baix Camp té amb París, esmenti breument les eleccions municipals i cantonals de França. El President francès Nicolas Sarkozy ha rebut el castig dels seus ciutadans per haver-se dedicat més a lligar que a governar. Els seus viatges de l'Orient en companyia de la seva dona Carla Bruni li han passat factura i ha perdut a les urnes el control de la majoria de les grans ciutats. Sarkozy s'ha envoltat de bellesa i els francesos li han fet un lleig. Fet aquest petit incís, acabaré parlant de Reus i de la notícia que ens parla de la futura arribada a aquesta ciutat dels Mossos d'Esquadra. Pel que sembla, un 25 per cent dels nous Mossos seran novells i gràcies a la seva arribada, la Policia Local podrà ser de proximitat. L'únic que demano, en nom de milers de ciutadans, és que els Mossos que arribin tinguin la virtut que els hi falta als que ja són al nostre territori, la simpatia i educació. Són masses persones les que pensen que aquests agents del cos autonòmic són prepotents i maleducats. La imatge dels Mossos no és justament la millor i com rectificar és de savis, que els responsables de formar-los els injectin una bona dosi de formes i bons modals per aconseguir un tracte més humà, més proper i menys sancionador. La gent té por als Mossos i això no és normal. La foto que il·lustra el post permet veure l'estat actual de la Casa Navàs i la imatge original de l'edifici.

Comentaris

Unknown ha dit…
Ja se que no vols entrar en el tema de l'orígen de Gaudí...

Però aprofito el tema per tal de posar-hi la meva falca:

Gaudí va participar en un concurs per tal de dissenyar el santuari de la Misericòrdia, encara no era reconegut... van dir-li que no doncs no era fill de Reus.

El Mas de la Calderera és a tocar de Reus i és en aquesta ciutat on fou batejat. Jo no hi era, però lo lògic i raonable -i més quan encara hi ha persones vives que tenen record de Gaudí- és que hagués nascut a casa seva i no a Reus.

I bé... suposem hipotèticament que hagués nascut a reus... Quantes i quantes persones existeixen avui dia que han nascut a un hospital, en una ciutat però que al seu document d'identitat hi consta el nom del seu poble.

Aquí el Reus carrincló se n'ha aprofitat de la feblesa, del poder d'una ciutat per sobre d'un poble per tal de fotre-li la paternitat d'un fill il.lustre.

Gaudí te vincle amb reus, però és de Riudoms.

Cal dir-ho alt i fort, doncs les poques persone encara vives que van conèixer gaudí (elles eren petites aleshores) tenen ja més de 90 anys.

Bé... espero no et sàpiga greu que hi hagi volgut entrar jo.
Unknown ha dit…
Ah! I una altra cosa: molt marqueting a favor de Reus, però quantes obres de Gaudí hi ha a Reus?
Oscar Ramírez ha dit…
Tondo no em sap cap greu el teu comentari sovre l'origen de Gaudí, faltaria!. Jo no hi entro però respecto a fons totes les opinions i més en aquest tema certament delicat.
Sobre el comentari de l'obra de Gaudí a Reus, la resposta és ben senzilla. Només hi una obra de Gaudí i és a la ciutat de Tarragona. Es tracta del retaule de Jesús i Maria i es pot veure al carrer Méndez Núñez.
Oscar Ramírez ha dit…
Parlo "sobre" l'origen i no pas "sovre" com he posat per errada de tecleig.
Oscar Ramírez ha dit…
Per cert, Tondo, he fet uns canvis en el text del post perquè hi havia a internet algunes informacions confoses sobre l'objectiu de la reforma. Ho dic perquè t'ho miris de nou però en tot cas no afecta a tot allò que has escrit. Salutacions!
Unknown ha dit…
Ok, li faig un cop d'ull...
Jobove - Reus ha dit…
a Reus diem que el Gaudi va neixer a Riudoms, però que tenia un fill arquitecte que ho va fer a Reus

Tondo, Tondo !!! (Riudoms no té cap document que ho demostri i a Reus en tenim un cabàs plé)

salutacions
Anònim ha dit…
reus sempre ha sabut aprofitar-se del que l'hi ha interessat de les ciutats i pobles de la vora.
davant la falta de fermesa del recasens de turno ens van fotre l'universitat.
l'aeroport, que a qualsevol país normal duria el nom de la ciutat capital a que dóna servei, manté un absurd "de Reus" totalment localista....

estic segur que amb lo de gaudí 3/4 del mateix...

.....ganxos...ppiiiip ganxos.. ;)))

salutacions cordials
ricardo santiago
Unknown ha dit…
Mostreu doncs aquest cabàs... i busqueu quelcom similar a una partida de naixement...

Batejat si, vinculat a Reus també, però nascut, lo que se'n diu nascut.... no.

I membre d'una confraria de setmana santa precisament no gaire reusenca...
mossèn ha dit…
3 en 1 ... propaganda subliminal ??? ... salut
zel ha dit…
Jo rei, d Reus no en conec gaire res, ara, m'apunto a la merescuda pallisseta al Sarkozy, tanta tonteria...

Pel que fa a com s'inverteix en general, em penso que és un mal comú a tots els pobles, grans i petits, estan per satisfer d'altres coses i poc per la conservació del patrimoni...
Oscar Ramírez ha dit…
Veig que s'ha generat la polèmica suau que sempre es genera quan es toca aquest tema tant delicat, jejejeje. Gracies a tots i totes pels comentaris!

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS