30 ANYS I TRENTA DIES, CENT PASSOS, DOS MORTS.

clica a sobre per ampliar-la

Ara fa trenta anys, la noticia de la jornada era trista a tot el món i especialment a Itàlia. He fet aquesta descoberta a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, un indret que darrerament visito sovint per altres temes. Fent una ullada a la premsa del 78 i més concretament al Diario Español, vaig localitzar aquestes dues perles informatives que us explicaré i que estan ben acompanyades per les fotos que he fet i que penjo ara al post.
Avui fa trenta anys i 30 dies les portades dels diaris parlaven de l'assassinat el dia anterior, el 9 de maig, d'Aldo Moro. Va ser primer ministre italià en dues ocasions a més d'esdevenir un dels líders més importants a la Democràcia Cristiana Italiana. A Moro se'l considerava un emblema de la intel·lectualitat i diuen que era un negociador molt hàbil. El 16 de març del 1978 el van segrestar les Brigades Roges (organització armada marxista-leninista italiana) encapçalades per Mario Moretti. Van prendre a Moro però abans van matar als seus cinc escortes. Volien intercanviar a Aldo Moro per l'alliberament de companys seus empresonats. Les nombroses peticions de negociació fetes per la família de Moro i pel Sant Pare, Pau VI, no van convèncer el govern del moment.

55 dies després del segrest li van disparar cinc trets al cor i van abandonar el seu cos dins un Renault 4 a la Via Caetani de Roma. El carrer es va omplir de gent que va veure el cos de Moro perquè així ho van voler les Brigades Roges ja que minuts abans van trucar als Carabinieri per informar-los del lloc on trobarien el cadàver i la notícia va córrer. Aquest vídeo que veureu i escoltareu és real. Són imatges del moment en que s'obre el vehicle on hi ha el cos de Moro i es barreja amb la trucada enregistrada pels Carabinieri on un membre de les Brigades ben seré parla amb un agent que acaba enfonsant-se. Hi ha una gran pel·lícula sobre la vida de Moro. Es diu Buenos dias, noche.

Seguim. Al mateix diari del 10 de maig del 1978 hi vaig trobar una altra noticia que, com la d'Aldo Moro, havia tingut lloc el dia anterior. Es tracta de l'assassinat del Peppino Impastato. Era un jove periodista i activista de 30 anys que va lluitar contra la màfia malgrat el seu pare, Luigi, en formava part. El 1976 va fundar Radio Aut, emissora lliure i auto-finançada, des d'on denunciava els delictes dels mafiosos del seu poble, Cinisi, i especialment els que tenien relació amb el capo local, Gaetano Badalamenti. Dos anys més tard, el 1978, encapçala la llista electoral de Democrazia Proletaria però enmig de la campanya electoral, la nit del 8 al 9 de maig, va ser assassinat.
El maten amb un cop de pedra al cap i desprès enganxen al seu cos una carrega explosiva i el lliguen al mig de la via del tren. La explosió va fer un crater immens a la zona i el cos va quedar completament esquarterat. Dies després, quan la jornada electoral, els veïns el voten en massa i l'escullen, simbòlicament, alcalde del poble. Peppino Impastato vivia a només cent passes de la casa del cap mafiós Badalamenti i d'aquí neix la pel·lícula I cento passi que explica la vida d'aquest jove. Aquí sota hi podreu llegir la informació publicada pel Diario Español.


clica a sobre per ampliar-la

Comentaris

Anònim ha dit…
GALINDO


Actuacions atribuïdes a Gladio A més de preparar-se davant una possible invasió, aquestes forces de *retaguardia han estat utilitzades per la *CIA per a influir en la política d'alguns d'aquests països. Un cas singular va ser la implicació de Lici Gelli, cap de Propaganda Due (P2), Stefano Delle Chiaie també involucrat en l'Operació Còndor, o Vincenzo Vinciguerra en la estratègia de la tensió a Itàlia.


També a Itàlia, les massacres de Peteano (1972), de la Piazza Fontana (1969), de l'estació de trens de Bolonya (1980), i el cop fallit "Cop Borghese" (1970) van ser obra de Gladio. L'assassinat del Primer Ministre Aldo Moro, portat a terme per les Brigadas rojas en 1978, també s'ha vinculat a l'oposició de Gladio a la seva política de Compromís Històric. La investigació es tiñó de sospita per l'estratègia ocultista de l'estat. De fet, el jutge Felice Casson va manifestar que va descobrir l'existència de Gladio llegint les cartes que Aldo Moro va manar des del seu lloc de detenció. Un informe parlamentari deL 2000 fet per L'Olivera concloïa que: l'estratègia de la tensió tenia com objectivo impedir al PCI, i en menor mesura al PSI, accedir al poder executiu.



Apa noi
Anònim ha dit…
ACCIONS DE GALINDO

A Turquia, la *Contraguerrilla (Counter *Guerilla), nom de la branca turca de *Gladio, es va relacionar amb la massacre de la plaça de *Taksim, en 1977 a Istanbul, i també amb el cop militar de 1980

A Espanya, membres de la branca italiana de l'operació *Gladio van participar en els crims de Montejurra durant la Transició.

A Argentina, diversos membres de la junta de Jorge Rafael *Videla eren membres de P2, Emilio Eduardo *Massera. Lici *Gelli deia freqüentment que tenia vincles importants amb Argentina, especialment amb *Perón.

A Moçambic el cap del *FRELIMO, Eduardo *Mondlane, va ser assassinat per Aginter *Press, al braç portuguès de Gladio.

A França la OAS va ser creada per membres de l'equivalent local de Gladio.

A Bèlgica les massacres de Brabante (en els vuitanta) van ser atribuïts al braç belga de Gladio.

A Alemanya la xarxa va ser constituïda primer per *Reinhard Gehlen, que era cap dels serveis secrets alemanys, ja anteriorment involucrat en *ODESSA, l'organització que proporcionava refugi a nazis retirats. L'acte terrorista del *Oktoberfest, en 1980 en Munich, va ser protagonitzat per agents vinculats a Gladio.

Apa Noi
Oscar Ramírez ha dit…
Apa Noi, veig que t'interessa el tema i agraeixo aquest enriquiment del debat. El que dius és ben cert, la vinculació de Gladio amb la mort de Moro sempre ha estat en boca de moltes persones.
De fet, la mort d'Aldo Moro va tenir moltes coses rares. Es diu que el govern de torn sabia en quin pis tenien segrestat a Moro i que no hi va fer res. També es va acusar d'amagar informació a un personatge que més tard ha estat il·lustre: Romano Prodi. Interessant, oi?
mossèn ha dit…
interessant ... salut
Oscar Ramírez ha dit…
Gràcies Mossèn.
Anònim ha dit…
i el SIlvio B, el de tv5 .conexion
masoneria p2, tot te conexio
i el forat del banc ambrosiano, amb la mafia
i la mort de papa juan pau 1....

don de si tot aixo

PER RUMIA

APA NOI
Oscar Ramírez ha dit…
dóna molt de si perquè parles de personatges que fa uns quants anys, els més traumàtics i convulsos, ja existien i tenien cert poder. Al govern italià, siguin dretes o esquerres, tothom té coses a amagar.
elbokabulari ha dit…
Gràcies per les floretes que has deixat a Base de badades. T'estem molt agraïts.
I enhorabona a tu per tota la feina que fas, que pel que he vist és molta i de qualitat.
Salutacions.
Joan.
Oscar Ramírez ha dit…
gràcies, bokabulari, estem en contacte, ens llegim.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS