21 d’octubre 2009


Hi ha grans frases que passen a la història i la del Fiscal del Tribunal per Iugoslàvia, Serge Brammertz, és una d'aquestes. A pocs dies per l'inici del judici que portarà davant la justícia l'exlider de Sèrbia, Radovan Karadzic, el fiscal espera que es pugui detenir al general Ratko Mladic, cap militar i botxí de les ordres d'aquell govern. Karadzic ordenava la matança i Mladic la portava a escena a la perfecció. El resultat van ser més de 8.000 homes musulmans assassinats a Sbrenica i unes altres 12.000 víctimes a Sarajevo. Són dos dels municipis on van actuar Mladic i Karadzic però la llista arriba a la trentena de pobles.
La frase del fiscal Serge Brammertz que avui destaco per la seva importància és aquesta:

"El més important no és el nombre de morts a Sbrenica. El més important és saber perquè els van matar."

Crec que no cal afegir-hi més a part de dir-li a Bremmertz que SI, que té molta raó perquè el primer que hem de saber és què passava per aquestes ments criminals per ordenar les matances que van dur a terme. Curiosament aquest passat dilluns veia unes imatges que puc relacionar amb la frase. Tot mirant-me el programa "Callejeros viajeros" a la Cuatro, van fer la visita a la Costa Dàlmata i van passejar per moltes de les ciutats bombardejades quan la guerra dels Balcans. A indrets com Splitz o Dubrovnik, explicaven al documental, hi ha desenes de cases buides i el govern no pot enderrocar-les ni posar-les a la venda fins que els seus propietaris no tornin. El problema, afegia la veu en off, és que la gran majoria no tornaran perquè van morir a la guerra i ningú n'ha sabut mai més res.

4 Responses so far.

  1. DAVID K says:

    Vaig veure el programa Callejeros i també em va impactar aquest comentari. Aquelles cases quedaran buides per sempre.

  2. Anònim says:

    Pero lo peor de esta frase es que es real y pocas personas la piensan. Los muertos para muchos son solo numeros. Triste pero real, de verdad.

  3. DAVID K, tens molta raó i em fa molta pena perquè la dels Balcans, com totes les guerres, va ser una absurditat absoluta.

  4. Anònim, como dices y muy bien dicho, triste pero real.

Traductor

Seguidors del blog

Arxiu de textos vells

Amb la tecnologia de Blogger.

Bona cultura

+ Bona cultura

- Copyright © AGRICULTURA MENTAL - Un producte Avanti Comunicació -