VIUEN D'AQUÍ PERÒ S'HO PASSEN PEL FOLRE


Ja es pot escarrassar en Marcel Gorgori en promocionar els vins i caves catalans amb el programa que presenta setmanalment a Canal 33. Per més que insisteixi, ell i moltes altres persones i institucions o associacions, els de les espanyes foranies van pel seu camí. Aquest mati m'he unit al grup del facebook Bevem vi i cava català que ja ha rebut el suport de quasi 1.500 persones. Ha estat quan llegint les argumentacions i comentaris de la seva autora, la Silvia Naranjo, m'he disposat a comprovar allò que ja sabia que passaria. Arriba el Nadal i per tant l'època dels lots nadalencs que ofereixen empreses i supermercats. Xoriços, formatges, pernils, patés, torrons, neules, licors dolços i, com a productes estrella, el cava i el vi. He buscat les ofertes de lots nadalencs de tres coneguts supermercats per saber quins vins i caves catalans incloïen. Sabia que de caves del país en trobaria a dojo - se'n fan fora de Catalunya? - però m'he sorprès al veure la selecció de vins.

Anem a pams. Entro a la web de Carrefour i trio "sólo consultar catálogos". Aquesta multinacional ofereix als seus clients més d'una trentena de lots de nadal. A tots ells hi ha vins de Somontano, Rioja, Ribera del Duero i altres punts de l'estat menys els de les D.O catalanes a excepció d'un blanc de Rene Barbier que si inclouen en quatre dels seus lots.

Segon cas. El Corte Inglés posa a l'abast del seus clients 5 lots i no hi apareix cap vi català. A més han tingut la barra d'incloure, en un dels lots, un vi estranger, un Lambrusco. Tercer exemple, Eroski. Aquesta cadena de supermercats disposa d'una extensa secció de vinos y cavas on no trobareu cap vi català. Carrefour, El Corte Inglés i Eroski tenen molts supermercats al territori català però es passen els productes de la terra pel folre. I després diran que els catalans sempre estem en peu de guerra, protestant injustament i queixant-nos per no res. Us convido a denunciar aquest greuge, a sumar-vos a la campanya de la Silvia i a veure, amb més ganes que mai, el programa del Marcel Gorgori.

Comentaris

Anònim ha dit…
Si seguim mirant i mirat al final aquest any els hi farem el BOICOT nosaltres. Ostras!!! poder he tingut una bona idea.
sincerament, que els donin pel sac, no crec que a les espanyes estiguin preparats per la qualitat de molts dels nostres productes
Anònim ha dit…
LA VIDA,ES UNA CORRUA DE FETS,LA GENT RESPECTA A QUI ES FA RESPECTA.CATALUNYA ES FA RESPECTA?JO CREC QUE NO.NOMES CAL DONAR UN COP D'ULL ALS NOSTRES REPRESENTANS.I A LES SEVES ETERNAS BAIXADAS DE PANTALO. I VOLEU QUE LAS GRNS SUPERFIÇIES HANS PRENGUIN SERIOSAMENT? JUGANT AMB BCN.
Salvador Guinart ha dit…
Si tinc que opinar diria alló de: "que els donguin...."; ara bé, en honor a la veritat, a Eroski, hi ha el racó del vi català. És a la secció dels vins, i estan posats a banda i hi ha molta varietat. El que ingnoraba era el tema dels lots. Però s'ha de ser una mica gilipolles, per què si ja els ténen, els podrien incloure, no?. Diferent seria si els haguéssin de demanar; fóssin vins de qualitat dubtosa... etc. Però coi, que s'està fent bon vi a casa nostra!!.
En fi...
Oscar Ramírez ha dit…
Silvia tens tota la raó, fins i tot en això de la idea. Coi, fotem boicot als productes espanyols!
Oscar Ramírez ha dit…
L'Illa, jo crec que una bona part de les espanyes ens té gelosia i enveja perquè saben que tenim uns productes de primera qualitat com els vins i els caves. A altres punts de l'Estat ens estimen i t'ho dic perquè ho he vist i és en aquests llocs on si que ofereixen productes catalans sense problema. Saps on, per exemple? A Madrid.
Oscar Ramírez ha dit…
Anònim, crec que tens raó en una part. Catalunya no es fa respectar però això passa fa cinc o sis anys. Abans si que ens tenien un respecte i ara se'ns passen pel folre.
Oscar Ramírez ha dit…
Salvi, si que s'ha de ser gilipolles per tenir el producte i no ofertar-lo. De totes maneres ja sabem que a aquestes superficies i trobarem vins i caves catalans però el cas és que no els posen als lots de nadal i per tant vol dir que no hi confien o que no volen vendre'ls. Sigui com sigui, se'ns passen pel folre.
Ricardo Santiago ha dit…
tant de bo fos això que s'ho passessin pel forro, però ni això...
el que passa, o així ho intueixo/veig jo és que qualsevol vinet de rioja/navarra...etc, té uns estocs, lògicament a més producció més probabilitats d'estocatge, que els nostres no tenen...i clar, si has de buidar, qualsevol preu és bo...

no fa molt un empresari d'un celler em deia que tenia menys producció que ampolles de propaganda que repartia el marquès de cáceres per exemple... i és que ens agradi o no, el tamany importa ;)

el que potser ens cal és montar cooperatives potents com els de l'àrea de guissona.

tenim un munt d'oli que es ven pel món amb etiqueta "d'itàlia" i és nostre!!... no sé...

i en el tema del vi doncs això, posar-se les piles i continuar espavilant-se...

llastima que ens consti tant funcionar a nivell de lobby, tinc el millor restaurador del món (F.Adrià) i una èlit de cuiners que estàn per tot el mòn (la C.Ruscalleda està al Japó!!)... no dic que se'ls hagi de demanar papanatisme, només excelència, i en això tenim molt a aportar...

ah, i res de boicots, cultura i explicar-se ;)

una abraçada
Oscar Ramírez ha dit…
Ricardo m'ha agradat molt la teva explicació i fins i tot crec que seria molt complementària al meu post. Tens raó quan parles de l'estocatge i de la promoció que els grans mestres de la restauració podrien fer dels nostres vins.
Anònim ha dit…
Saps que passa que molts restauradors catalans no fan cap esforç per ficar vins catalans a les seves cartes, llavors es més dificil que poguem decidir
Oscar Ramírez ha dit…
També és cert Silvia, però és molt trist i lamentable. Potser els haurem de fer boicot a ells...
bajoqueta ha dit…
Pos que malament la veritat.
Oscar Ramírez ha dit…
Doncs si, bajoqueta, molt malament, fatal.
Unknown ha dit…
Sempre m'ha indignat això... normalment compro al Suma o al Caprabu i a nivell de vins aposten pels caldos forans en detriment dels productes de la terra. després, de tant en tant, i amarat d'un folclorisme de reserva índia els del Caprabu fan la setmana del producte català. Setmaa? Tot l'any, senyors :-)
Unknown ha dit…
I amb els formatges... i els embotits... tres quarts del mateix
Oscar Ramírez ha dit…
Tondo, estem d'acord. Que facin tot l'any la setmana dels productes catalans.
Anònim ha dit…
lol,so nice

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS