QUE NO ELS ROBIN MÉS !


Al pagès li paguen una misèria i al mercat ens ho venen a preu d'or. Parlo de tot aquell producte cultivat al camp que, en el seu procés de venda, passa per les mans del productor, l'intermediari i, per últim, la botiga, comerç o superfície on es fa la transacció amb el consumidor.
Al pagès, figura principal d’aquesta producció, li paguen una misèria i sovint no cobreix ni les despeses. L’intermediari es qui estafa al pagès i roba al botiguer multiplicant el ridícul preu pagat al pagès per “X” que equival a tantes vegades com li rota. Al resultat obtingut hi hem de sumar el nou augment de preu del producte que serà aplicat pel botiguer o la gran superfície. Al final de la cadena hi som nosaltres, els consumidors que, com els pagesos, acabem sent els rucs de la pel•lícula. Ells perquè han de vendre a preus de vergonya i nosaltres per pagar-los a preus d’escàndol.
Per sort les coses podrien estar canviant. Aquest dilluns a Tortosa, els pagesos van protestar contra els preus abusius de les grans empreses distribuïdores i van organitzar un mercat de venda directa on els ciutadans que s’hi van acostar podien comprar els productes dels pagesos a un preu just (el que costen de producció més un petit marge de benefici).
Aquesta prova pilot s’ha de convertir en un fet real. Fa uns anys alguns pescadors de Catalunya van crear les seves pròpies botigues, les de la Confraria, per evitar el mateix problema. I en molts casos els va funcionar. Els pagesos cal que facin igual. Que s’organitzin i que obrin locals on vendre els seus productes quedant-se únicament el marge de benefici, sense augmentar fins a preus estratosfèrics la fruita, la verdura, les hortalisses i altres fruits de la terra.
No estem parlant de cap invent ni de cap bajanada. La formula per evitar que els productors de la terra vagin plegant, abandonant els camps, i evitant un futur relleu generacional que a hores d’ara és inviable, passa per obrir aquestes botigues a totes les ciutats i negar-se a vendre a les grans superfícies ni als intermediaris o, si es dóna el cas, vendre uns mínims.
Ja està demostrat que Europa els gira l’esquena i que els politics de torn, ja siguin els ministres de Madrid o els consellers de Barcelona, passen de les demandes del sector. Per tant, vista aquesta evidencia, toca posar-se mans a l’obra. Pagesos, no us arronseu més ! sigueu valents i veneu vosaltres allò que produïu !

Comentaris

Oscar Ramírez ha dit…
Jordi, passo ara mateix pel teu blog a mirar-ho. Enhorabona i endavant!
Col·lectiu La Palma ha dit…
Òscar, ets molt sensible amb els temes que toquen la fibra i molt contundent amb els que ens indignen. No t'aturis, ets necessari.
Oscar Ramírez ha dit…
Col·lectiu La Palma, moltes gràcies, em deixeu perplex, bocabadat amb el vostre comentari. No tinc intenció de canviar i encara menys de deixar d'opinar. M'agrada que us agradi i us animo a seguir fent les vostres aportacions.
Per cert, d'on sou? Sou de La Palma de Reus, La Palma d'Ebre...?

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS