A BRECHT LI PERILLA LA PELL


Sobta pensar en la possibilitat que el famós dramaturg Bertolt Brecht, conegut pels seus discursos pacifistes i contraris al feixisme, i persona molt propera al marxisme, pogués haver escrit poesies dedicades a l’exèrcit alemany de la Primera Guerra Mundial. 

Aquesta possibilitat la dibuixa ara Stephen Parker, historiador que d’aquí a ben poc publicarà la primera biografia sobre Brecht escrita en anglès. I la fonamenta tot havent llegit els diaris de joventut de l’escriptor, concretament les seves paraules de l’estiu de 1914 – Brecht tenia 16 anys – on l’autor de “La mare coratge i el seu fill” i altres poesies pacifistes, apunta literalment: ahir vaig enviar el poema “Fa cent anys” que vaig escriure a la nit i després vaig veure que hi faltaven diverses coses i que el títol noi estava bé. 

Aquest poema es va publicar en una revista literària que publicaven ell mateix, Brecht, i els seus amics. En aquest poema, i en un altre que té les mateixes connotacions, l’escriptor clama a favor de les tropes alemanyes i demana a Déu que en temps de guerra i perills doni a Alemanya homes autèntics de ferro i acer. Segons l’historiador Parker, aquestes paraules, i altres que sortiran a la biografia que ha elaborat, són elements suficients per posar en dubte la tasca en pro de la pau que sempre s’havia preconitzat quan es parlava de Bertolt Brecht. 

Pendents de la publicació de la biografia, ens haurem de seguir quedant amb la bona poesia i prosa d’un dels autors més populars i apreciats al món de les lletres i el teatre. Com a exemple de la seva qualitat, he triat una poesia de la qual sempre hem parla el meu editor, amb qui coincideixo pel que fa a qualitat, estil i narració d’aquesta petita joia.

PREGUNTAS DE UN OBRERO ANTE UN LIBRO

Tebas, la de las Siete Puertas, ¿quién la construyó?
En los libros figuran los nombres de los reyes.
¿Arrastraron los reyes los grandes bloques de piedra?
Y Babilonia, destruida tantas veces,
¿quién la volvió a construir otras tantas? ¿En qué casas
de la dorada Lima vivían los obreros que la construyeron?
La noche en que fue terminada la Muralla china,
¿a dónde fueron los albañiles? Roma la Grande
está llena de arcos de triunfo. ¿Quién los erigió?
¿Sobre quiénes triunfaron los Césares? Bizancio, tan cantada,
¿tenía sólo palacios para sus habitantes? Hasta en la fabulosa Atlántida,
la noche en que el mar se la tragaba, los habitantes clamaban
pidiendo ayuda a sus esclavos.
El joven Alejandro conquistó la India.
¿El sólo?
César venció a los galos.
¿No llevaba consigo ni siquiera un cocinero?
Felipe II lloró al hundirse
su flota. ¿No lloró nadie más?
Federico II ganó la Guerra de los Siete Años.
¿Quién la ganó, además?
Una victoria en cada página.
¿Quién cocinaba los banquetes de la victoria?
Un gran hombre cada diez años.
¿Quién paga sus gastos?
Una pregunta para cada historia.

Comentaris

Anònim ha dit…
No coneixia aquesta informació. Brecht és realment un referent pel món literari i aquesta taca pot fer davallar la seva popularitat.
Joan ha dit…
La secció de les fotos de les presentacions és de primera nen. Has de posar-hi més fotos com fas al face.
Oscar Ramírez ha dit…
Anònim, esperem que l'autor de la biografia vagi desencaminat i no sigui cert. En cas contrari, no passa res. Brecht sempre serà Brecht.
Oscar Ramírez ha dit…
Joan, moltes gràcies. En posaré més d'aquí uns dies. De moment està bastant completa. Hi ha fins i tot les fotos de Roma a la secció dels diaris de viatges que són les últimes.
Anònim ha dit…
Como siempre me encanta el escrito y el nuevo espacio que has abierto porqué se ve mucho más límpio.
Oscar Ramírez ha dit…
Muchas gracias anónimo. Este nuevo blog tiene una plantilla que he estado retocando durante semanas y donde he optado por poner más fácil la información básica y eliminar tantos baners como los que habia antes o tanto control de lectores, estadisticas y conexiones e ip's. Nada, todo mucho más claro, transparente y sencillo. Pocas cosas y todo dedicado a las letras.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS