07 de març 2017Hi ha persones amb les qui penso de tant en tant. Em venen el cap i llavors em poso a mirar què fan i com duen els projectes pels quals les vaig conèixer. El cas del Justo Gallego n’és un. Aquest bon home, que enguany farà 92 anys, ha dedicat tota la seva vida a construir la seva pròpia catedral al seu municipi, Mejorada del Campo. 

Com us deia fa un temps, parlant d’ell, la seva catedral la construeix sense el recolzament de l’església catòlica i mai ha rebut cap ajut institucional. Finança el treball llogant o venent terrenys heretats i amb donacions que rep en algunes ocasions. No existeixen plànols del temple ni cap projecte d’obra. Diu el Justo que ell ja té el disseny al cap i amb això va fent. La seva catedral és immensa i majestuosa. La cúpula té 40 metres d’alçada i ha construït tot allò que podeu veure amb l’ajuda puntual dels seus nebots o d’algun voluntari però, sobretot i essencialment, ho ha construït tot sol.  

El Justo no té coneixements de construcció ni d’arquitectura, va abandonar els estudis primaris quan la Guerra Civil del 36, i utilitza en gran part materials reciclats: objectes quotidians, materials que els sobren a les constructores, bidons de benzina que fan de base de les columnes o una roda de bicicleta com a corriola.

El Justo és una persona callada, silenciosa. Si vas a la seva catedral, parla amb tu uns minuts però no vol perdre més temps perquè sap que ha de seguir construint. I també sap, perquè així ho explica, que quan ell mori la seva catedral serà enderrocada perquè no compleix la legalitat ja sigui perquè li falten permisos o perquè els terrenys no tenen la qualificació, per tantes altres coses que tenen com a essència un fet: el seu temple molesta a l’església catòlica, és un pecat perquè no està consagrat.

Sigui com sigui, ens quedarà el seu esforç constant que ha de servir d’exemple a totes les persones que tenen un  somni gran i es plantegen si és possible. El Justo ha fet gran els seus dies perquè ha tingut aquesta grandesa, creure en ell i en els somnis.

Una de les entrevistes més recents que li han fet,  la podeu LLEGIR AQUÍ

Traductor

Seguidors del blog

Arxiu de textos vells

Amb la tecnologia de Blogger.

Bona cultura

+ Bona cultura

- Copyright © AGRICULTURA MENTAL - Un producte Avanti Comunicació -