EL JUSTO SEGUEIX EL SEU SOMNI



Hi ha persones amb les qui penso de tant en tant. Em venen el cap i llavors em poso a mirar què fan i com duen els projectes pels quals les vaig conèixer. El cas del Justo Gallego n’és un. Aquest bon home, que enguany farà 92 anys, ha dedicat tota la seva vida a construir la seva pròpia catedral al seu municipi, Mejorada del Campo. 

Com us deia fa un temps, parlant d’ell, la seva catedral la construeix sense el recolzament de l’església catòlica i mai ha rebut cap ajut institucional. Finança el treball llogant o venent terrenys heretats i amb donacions que rep en algunes ocasions. No existeixen plànols del temple ni cap projecte d’obra. Diu el Justo que ell ja té el disseny al cap i amb això va fent. La seva catedral és immensa i majestuosa. La cúpula té 40 metres d’alçada i ha construït tot allò que podeu veure amb l’ajuda puntual dels seus nebots o d’algun voluntari però, sobretot i essencialment, ho ha construït tot sol.  

El Justo no té coneixements de construcció ni d’arquitectura, va abandonar els estudis primaris quan la Guerra Civil del 36, i utilitza en gran part materials reciclats: objectes quotidians, materials que els sobren a les constructores, bidons de benzina que fan de base de les columnes o una roda de bicicleta com a corriola.

El Justo és una persona callada, silenciosa. Si vas a la seva catedral, parla amb tu uns minuts però no vol perdre més temps perquè sap que ha de seguir construint. I també sap, perquè així ho explica, que quan ell mori la seva catedral serà enderrocada perquè no compleix la legalitat ja sigui perquè li falten permisos o perquè els terrenys no tenen la qualificació, per tantes altres coses que tenen com a essència un fet: el seu temple molesta a l’església catòlica, és un pecat perquè no està consagrat.

Sigui com sigui, ens quedarà el seu esforç constant que ha de servir d’exemple a totes les persones que tenen un  somni gran i es plantegen si és possible. El Justo ha fet gran els seus dies perquè ha tingut aquesta grandesa, creure en ell i en els somnis.

Una de les entrevistes més recents que li han fet,  la podeu LLEGIR AQUÍ

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS