SALVADOR ALLENDE: CENT ANYS

La data d'avui és molt especial per als xilens i per moltes altres persones que estimen la llibertat i la democràcia. Avui fa 100 anys que va néixer Salvador Allende. D'aquest metge i polític se'n poden dir moltes coses tot resumint la seva vida, molt intensa, i les seves accions, encara recordades. El 1939 el president xilè Pedro Aguirre el nomena Ministre de Salubritat, Previsió i Assistència Social, tres anys més tard és escollit Secretari general del Partit Socialista, el 1961 aconsegueix un escó com a senador i el 1966 acaba sent President del Senat. Salvador Allende va ser elegit president de la República de Xile l'any 1970 després que la coalició que encapçalava, Unidad Popular, aconseguís una amplia victòria i la majoria relativa. Durant la seva etapa com a president augmenten les reformes socials i econòmiques i aquestes polítiques el porten a una segona victòria a les urnes, molt més amplia, el 1973. El seu mandat s'havia de prolongar tres anys però no el va finalitzar.
Els seus detractors sabien que Allende s'havia fet fort i que derrotar-lo per la via democràtica seria molt difícil. Els quedava la segona via. L'onze de setembre de 1973 es va posar el final al govern Allende amb el Cop d'Estat que va tenyir de sang els carrers de Xile i que va tenir com a espai protagonista el Palacio de La Moneda, la seu presidencial. Allí va morir Allende. La majoria de versions diuen que es va suïcidar amb un fusell que li havia regalar Fidel Castro i que portava inscrita una dedicatòria on s'hi podia llegir "A Salvador, de su compañero de armas, Fidel". Hi ha però diverses hipòtesis que sostenen la teoria de l'assassinat i per tant del magnicidi que haurien comés els assaltants al palau. Minuts abans de la seva mort, Allende havia pronunciat el seu darrer discurs, adreçat al poble xilè i especialment als treballadors, pagesos, dones i joves, a Ràdio Magallanes. Allende tenia 65 anys, estava casat amb Hortensia Bussi i va tenir tres filles: Laura, Isabel (coneguda escriptora) i Beatriz. Amb la mort d'Allende va arribar al poder la dictadura liderada per Augusto Pinochet. Per acabar el post, part d'un discurs d'Allende el dia de la seva proclamació com a president.


Comentaris

Jesús M. Tibau ha dit…
Almeyns que la història posi a cadascú al seu lloc
Anònim ha dit…
va ser una gran persona en Salvador Allende. Va lluitar pel seu país i com molts altres lluitadors va tenir un final trist. Ha estat bé que l'hagis recordat just avui.
Oscar Ramírez ha dit…
Gràcies als dos.
Jo crec que cal recordar les grans persones i, de pas, també fer memòria dels monstres que embruten la història. Lamentablement s'enduen una part de la mateixa però suposo que sense ells no seria el mateix. Crec que Allende, com dius tu Peter, era una gran persona o, com a mínim, aquesta és la imatge que ens va deixar: un lluitador fins l'últim moment.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS