DE TOT EN DIUEN PA

A l'arribada dels cremadors de gasoil cal sumar-hi la guerra del pa dels anys 90 que va comportar una alteració dels preus i, més tard, la venda de pa que van començar a fer altres comerços que no eren forns de pa. Avui en dia tothom en ven de pa. En trobes a les benzineres, als supermercats, a les anomenades granges i a les pastisseries. Sempre es tracta de pa congelat que es descongela en pocs minuts i es cou en un forn elèctric, com si fos un pollastre però en format baguet. La varietat de pans és immensa perquè la pasta és igual o canvia ben poc però amb el greuge insultant de venir d'una industria que fa barres com si fossin xurros, plenes de conservants i additius i les posa en mans de persones que les manipulen com si res. Encara és pitjor la opinió dels consumidors que afirmen, ho fa la gran majoria, que aquell pa és igual de bo que el que es cou en un forn de llenya.
Els darrers anys han desaparegut un 75 per cent dels forns tradicionals i pel que sembla la xifra seguirà augmentant. Als forners de sempre els hi diuen que la solució per subsistir és reorientar el seu negoci cap a la degustació o la pastisseria quan el més fàcil era, al seu dia, prohibir que tothom pogués vendre pa. Ara que el mal està fet veurem com un ofici tant tradicional com el de forner passa a la historia. Si alguns, amb les lleis fetes a mida, van tenir la barra dura de permetre la venda de pa a tort i dret, que rectifiquin i tornin les coses al seu lloc. El pa, del forn i cuit amb llenya.
Comentaris
Bon post!. En el dia a dia ens oblidem dels plaers basics.
Anònim. És cert que ens oblidem dels plaers bàsics i això és una pena perquè la felicitat s'ha de fonamentar en els plaers bàsics. Per cert, no et puc dir on pots trobar bon pa a Tarragona i barris. Abans comprava en un forn on el feien boníssim però ara va canviar de propietaris i el que venen és tot congelat.
salutacions
el problema és que tothom acceptem treballar d'una manera X si els beneficis també són X, si treballo X i cobro Z, llavors acabo tenint idees. i clar, a menys beneficis i mateix ritme de vida, problemes....
és el mateix que a la hosteleria, no hi ha cambrers, no hi ha cambrers...el que passa és que renunciar a caps de setmana i fer moltes hores ha de tenir una recompensa, i això no passa.
recordo que a la decada dels vuitanta treballava a un restaurant de salou.
de 9.30 a 12.30, dinavem fins la una i de 13.00 a 17.00 hores, descans fins les 19.00 i despres fins que s'acabés, a l'estiu s'acaba (de netejar, carregar càmeres...etc) a partir de les 2 de la matinada. això de dillus a diumenge. 14 hores...sou? 60.000 pts de l'època (any 1988)
doncs amb tot passa igual, el forner ha pringat sempre i molt, però d'un mateix forn n'han viscut força famílies, i si a sobre el forner s'ha espavilat (postres, pasteleria, ...) ha guanyat diners a cabaços...però la vaca no dóna per tots....
de totes maneres una barreta de l'àntic cisne mai va costar el mateix que una del Dia... ;)
salutacions
ricardo santiago.
Ricardo, estic molt d'acord amb el que dius menys quan parles que els forners han guanyat diners a cabassos. Alguns potser si però altres no tant i sobretot els darrers anys quan tothom s'ha posat a vendre pa.
Tá la Mà Maria, m'agrada molt que em parlis de Cal Llenguet perquè és un forn que em porta bons records, m'aporta una dosis de nostàlgia que avui em feia falta. El meu pare tenia el forn ben a prop del del Llenguet.