FINLÀNDIA I LA TRISTESA

Fa un any us vaig recomanar la lectura d'un llibre que avui té molta relació amb aquest post. L'obra en qüestió és "Delicioso suicidio en grupo" de l'escriptor finlandès Aarto Paasilinna i tracta un tema molt quotidià en aquest país nòrdic, el suïcidi. Diuen que el pitjor enemic de Finlàndia és la tristesa, l'apatia i la depressió que molt sovint porten al suïcidi fruit en part de ser un país amb un hivern quasi permanent. Fruit de la seva climatologia i pel fet d'estar per sobre el Cercle Polar Àrtic, a Finlàndia el sol hi brilla molt tímidament dos mesos i la resta de l'any, quan quasi sempre és hivern que és l'estació més llarga de l'any, hi ha foscor quasi absoluta durant tot el dia. Per això aquest país té, de mitjana, el doble de casos de suïcidi que cap altre estat europeu.
Escric tot això per parlar del cas més recent que s'ha viscut, el d'un jove estudiant de 22 anys que ha matat a trets a deu companys del seu centre de formació d'un petit municipi a l'oest de Helsinky. Feta la carnisseria, ha incendiat l'edifici amb diversos còctels molotov, s'ha encarat amb la policia intercanviant més trets i al final s'ha disparat un tret al cap que no lli ha causat la mort immediata tot i que ha mort hores després. Ha estat un cas més que se suma al darrer que va tenir lloc ara farà un any quan un altre estudiant va assassinar, també amb una pistola, a vuit persones abans de suïcidar-se ell.

Aquest jove, el primer que us he comentat, era addicte a internet, amant dels jocs violents i de les pel·lícules de terror. Fa pocs dies havia enregistrat un vídeo en un camp de tir. Se'l veia amb la pistola a la mà i llavors, mirant a càmera, deia: el següent seràs tu. La policia havia estat alertada de l'actitud del jove i el va interrogar ahir mateix però el van deixar anar al considerar que no era perillós. Hores després, el desastre, la massacre que ha commocionat un país que és el tercer del món en l'index d'armes de foc per habitant, 30 armes per cada 100 finlandesos.La depressió i l'apatia i la tristesa donen pas al consum d'alcohol i drogues i aquests excessos provoquen els trastorns que acaben en desgracies com la d'aquest centre educatiu. Les autoritats de Finlàndia es lamenten pels fets però no hi ha solucions a la vista perquè els polítics són els primers en no saber què cal fer. Avui, més que fa un any, us torno a recomanar aquest llibre i us convido a pensar com es podria canviar la situació a Finlàndia. Cal posar fre a aquesta bogeria.

Acabo penjant un vídeo que, no em pregunteu el motiu, m'ha vingut al cap escrivint aquest post. Silvio Rodríguez i el seu tema "causas y azares".

Comentaris

Anònim ha dit…
jo estic amb lo de les pricesas. dema respon aquet

de la peli PRICESAS
Anònim ha dit…
PERDO
http://www.youtube.com/watch?v=MPj9vZTWfkc

APA NOI
Oscar Ramírez ha dit…
Ja he respos a l'altra post. Ho torno a dir, gran pel.licula i gran cançó. Molts millors aquestes princeses que almenys sabem què fan realment tot i que la seva vida no sigui, segurament hi ha excepcions, la més digna ni desitjada.
Anònim ha dit…
m'agradaria molt llegir aquest libre
un peto
chris
Oscar Ramírez ha dit…
Doncs aviat ho podràs fer Chris. És molt interessant, curiós aquest llibre. Quan el va fer el van criticar i ara el consideren la biblia. Un petó.
Laura ha dit…
M'apunto el llibre. Segurament la Merike podria parlar-nos molt del tema. La coneixes? Té el blog "Finès entre tots i totes"
http://menamictolosan.blogspot.com
Anònim ha dit…
OSCAR

Amb sembla que coneixem molt poc la societat Finlandesa i les seves costums, per fer una reflexió clara i contundent del fets.

UNA DADA PER CONSIDERAR

Els països mes armat del mont per persona son:

1-EE.UU
2-Yemen
3-Finlandia


reflexionem
Anònim ha dit…
Oscar, et comento casi en primicia que la Dolors Batalla he renunciat a l'alcaldia de Valls avui i que el nou alcalde és l'Albert Batet. Suposo que alguna cosa saps però aquí queda la informació que cap mitjà ha dit encara. Salut i República!.
Oscar Ramírez ha dit…
Laura, desconeixia aquest blog i ara mateix hi faré una ullada. Totes les aportacions que es puguin fer en aquest tema són bones. Moltes gràcies.
Oscar Ramírez ha dit…
Apa Noi, fixa't. Estats Units, país de sonats, al número 1.
Yemen, país on violar els drets humans és quotidià, en segon lloc.
I Finlandia, com jo deia, al tercer lloc. Preocupant.
Oscar Ramírez ha dit…
Albert, moltes gràcies. M'han trucat sobre la una del migidia per a comentar-m'ho. M'he quedat parat, no ho esperava però aviat se sabrè el perquè. Queda clar que algun motiu hi ha. En Batet serà el nou Alcalde i això si que es pot dir carrera meteòrica. El vaig conèixer quan la campanya de les eleccions generals i em va semblar bona persona. Políticament no el puc avaluar. De totes maneres, gràcies per la informació.
Anònim ha dit…
Segons he escoltat fa poc per la tv, a Finlandia es degut a les grans extensions de terrenys de caça.
Oscar Ramírez ha dit…
Anònim, moltes gràcies per aquesta informació que és ben certa. A Finlàndia hi ha més de 300.000 caçadors sobre 5,3 milions d'habitants. Són dades publicades avui per El Periodico i que he trobat arran del teu comentari. El cas és que un 10 per cent dels caçadors esmentats tenen menys de 20 anys i que a Finlàndia es pugui presentar una solicitut per una llicència d'armes a partir dels 15 anys. Crec que és aquest fet el perillós i el què cal que examinin a fons els polítics d'aquest país amb aportacions d'altres nacions i estats. De nou, gràcies pel comentari.
zel ha dit…
No ho entenc, per molt que vulgui o intenti entendre i buscar raons com ara la climatologia, no ho entenc. Ha de sortir d'algun lloc el contagi d'aquesta mena de conductes agressives, hi ha d'haver quelcom que ho expliqui millor que no pas el temps 8 a mi em donaria per fer la lloca amb els nens a l'escola, i després al llitet!!!
bajoqueta ha dit…
No sé si se pot donar la culpa a la llum de sol només, sinó per esta regla de 3 a l'hivern estariem pujant-mos per les parets. Està clar que influeix, però si a sobre poses armes pel mig encara més. És lo de sempre.
Vos deixo una recomanació d'un llibre que parla en certa manera d'alguna cosa semblant però a Amèrica:
http://terradellibres.blogspot.com/2008/08/tenemos-que-hablar-de-kevin-lionel.html
Oscar Ramírez ha dit…
Zel i Bajoqueta. Jo no dic en cap moment que l'únic motiu sigui el clima però és curiós que quan arriben els mesos foscos se'ls giri el cervell a algunes persones. Obviament que el fet de tenir armes i estar sotmesos a les partides de jocs violents hi influeix i molt.
Oscar Ramírez ha dit…
Bajoqueta, bona recomenació. Pinta bé aquest llibre. Gràcies.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS