EL CÒNSOL DE SODOMA

He tingut la ocasió de veure la pel•lícula “El Cònsol de Sodoma”, un recorregut per la vida del poeta Jaime Gil de Biedma que, personalment, admiro per la seva qualitat literària i per la intensitat vital que va gaudir. Suposo que compaginar el seu rol de persona pertanyent a la burgesia de l’època amb la vida bohèmia que tan estimava i on realment s’hi sentia identificat, no va ser gens fàcil per aquest creador.

La pel•lícula m’ha agradat força. El Jordi Mollà fa un paperàs interpretant Gil de Biedma però els seus companys de repertori no es queden pas enrere. És una història dura, crua però real. És una narració ben explicada i portada a escena amb fragilitat i contundència, tot al seu moment precís. La seva estrena, a principis d’aquest any 2010, ha permès conèixer més a fons un personatge que sovint ha passat desapercebut tot i la seva gran qualitat com a creador poètic i literari.

Al nostre país hi ha hagut pocs Gil de Biedma, n’han faltat. En ell s’hi identifica la rebel•lió, la lluita contra els seus orígens imposats, contra una societat que li ve donada i no comparteix, la fugida cap a un món més real per a ell i més intolerant per al seu entorn més proper. Fa anys que vaig començar a llegir l’obra de Gil de Biedma i sempre que el cito poso com a exemple una poesia que em va impactar a la primera lectura. Es diu De Vita beata i diu així:

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.


Per acabar, un altre exemple de la qualitat de Gil de Biedma. En aquesta ocasió, una poesia cantada pel genial Miguel Poveda.



Comentaris

joan ha dit…
Molt bona pel·lícula. Fidel a la vida de Gil de Biedma.
Anònim ha dit…
que gran voz de la Miguel. Lo he visto un par de veces y es espectacular.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS