ARENYS DE MUNT

S'ha acabat la jornada electoral, la jornada surrealista. Ho dic per tot allò que l'ha envoltada avui i també els dies previs. Un Tribunal donant permís a un partit feixista per manifestar-se i alterar l'ordre públic. Uns feixistes de pixarrí cridant "no se nos engaña, Cataluña no es España" o "España es una, no 51". Els principals partits nacionalistes catalans discutint-se entre ells en una jornada que clamava a una unió de forces mai vista. Una dreta atacant com mai, mossegant al monstre que per a ells és Catalunya i els catalans. Una participació nefasta, molt baixa, però que tot els partits, acostumats a fer demagògia amb les dades, titllen de molt alta i exitosa.

I ara ens faltarà veure què han decidit els qui han votat (un ampli SI) perquè si aquest referèndum es qualificava de "no vinculant" abans de celebrar-se, com caldrà anomenar-lo ara amb tanta abstenció? consulta esquifida? referèndum de costellada?

Avui únicament ha triomfat la voluntat del poble d'exercir el seu dret a vot i la seva llibertat d'expressió. Ara hi haurà altres ajuntaments, com el de Berga, que faran més consultes similars. Es repetirà la mateixa història. I dir això no és ser catastrofista ni ser anti-català, es tracta de dir la veritat malgrat aquesta faci mal. En el cas que la consulta arribi al meu municipi ja tinc clar què faré. Com no em convencen cap de les preguntes que cal votar, no aniré a les urnes malgrat estigui molt més proper al SI que a l'altra opció.
AFEGEIXO: els resultats finals indiquen que un 96 per cent dels qui han votat, han optat pel "SI". I torno a reiterar que a mi ja em sembla bé però em preocupa que un 59 per cent del poble s'hagi quedat a casa i hagi passat del tema. Aquest és el fet que cal tenir en compte i no pas fer lectures equivocades dels resultats com ERC, apallissar verbalment al PSOE I PSC com ha fet l'ex-republicà i ara convergent Angel Colom o, anant més lluny, mossegant de nou a Catalunya i als catalans com ha fet el PP. En tot cas, és tipic d'ells. De tots ells.

Comentaris

Unknown ha dit…
No m'he capbussat en le sdades d e participació... Ara bé,s eria inetressant veure quanta gent a arenys de Munt va anar a votar al referendum sobre la Constitució europea, o sobre l'Estatut, els dos darrers a que hem estat cridats.

Seria sa i positiu no un, sinó mil Arenys de Munt.
MARTELL DE REUS ha dit…
A vegades els petits gestos són poderosos (capità enciam dixit). El 12 d'abril de 1931 unes simples eleccions municipals van acabar amb el regnat d'Alfons XIII i només 2 dies després es proclamava la República...
Oscar Ramírez ha dit…
EL 96 PER CENT DELS VOTANTS HA DIT "SI" PERÒ NO OBLIDEM QUE ÉS EL 96 PER CENT DEL 41 PER CENT DEL POBLE. NO SÓN DADES NI SIGNIFICATIVES.
Oscar Ramírez ha dit…
Tondo, segons l'Avui i TV3 les dades de participació han estat similars a les dels darrers dos comicis electorals. Penso que encara és més preocupant.
Oscar Ramírez ha dit…
Martell de Reus, jo no divergeixo del que dius però si que reitero que un 59 per cent dels qui podien votar han decidit no anar-hi i això significa que 6 de cada 10 persones passen del tema. I torno a dir que són dades preocupants malgrat, com comentes, els petits gestos són poderosos.
Esther del Campo ha dit…
Estic d'acord amb la teva visió Òscar, que és l'objectiva. Ahir vaig entretindre'm a buscar les dades del referendum de l'estatut a Arenys i més o menys la participació era la mateixa (un 51% si no recordo malament), tot i que el sí va ser del 75% aleshores. L'abstenció és preocupant, és clar, sempre ho és i els partits ho haurien d'analitzar, no abstenir-se d'analitzar-la. Si la pregunta hagués estat sobre calers, no n'haguéssim vist només la meitat del cens, gosaria dir que fins el 80%... Caldrà veure què passa amb els altres municipis que han manifestat la seva intenció de fer el mateix.
Oscar Ramírez ha dit…
Esther, estic content que compartim la visió d'aquest tema tan delicat per la sensiblitat que tenen molts dels seus implicats.
Crec que cal fer dues lectures. A la primera, la de dir que el 96 per cent dels votants van dir "SI", és la fàcil per als partits. Vinga! tots hem guanyat! anem pel bon camí i cada cop és més a prop la desitjada independència!
Però llavors hi ha l'altra cara, la que ens indica que en un tema amb tan de resó com ha tingut aquesta consulta, amb la crida a votar feta pels propis organitzadors i pels partits que se suposa que ens governarien en cas d'independència, més de la meitat dels votants s'han quedat a casa.
Això cal analitzar a fons i no altres coses que els politics sempre guanyen. Ara la història es repetirà a altres municipis i fins i tot incrementaran la participació per evitar fracasos majors. Però la prova ja està feta i no ha acabat de funcionar.
Agnès Setrill. ha dit…
El fracàs hagués estat si haguéssin anat a votar molts més però el resultat del "SI" hagués estat el mateix.
Oscar Ramírez ha dit…
Agnès, no ho acabo d'entendre. Si la participació fos més alta seria un fracàs sota el teu parer?
En teoria seria un èxit per a moltes persones, les que demanen la independència. Com més gent voti, millor, dic jo.
El que si comparteixo és que a més participació, més vots a favor del "SI".

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS