21 MOMENTS (14): LA CERIMÒNIA DELS ADÉUS



Jean Paul Sartre és un dels personatges més interessants, productius i polifacètics del segle XX. Va exercir amb qualitat grans oficis que costen portar sobre les espatlles: escriptor, novel·lista, filòsof, dramaturg, crític literari, pare de l’existencialisme i activista polític. I va emmalaltir massa jove per morir a una edat que no tocava, als 74. 

Sartre va tenir, però, molts plaers en la seva intensa vida com ara el reconeixement de la seva obra i, molt especialment, el de tenir al seu costat a una altra persona brillant com era la Simone de Beauvoir. Van ser, sense cap dubte, una parella única i insuperable en aquells anys complicats que a França van estar marcats pel maig del 68 i els seus efectes posteriors. Sartre i Beauvoir van sobreviure a molts fets i sempre en van sortir reforçats. 

Per això, quan ell va morir, el 1980, ella va decidir tirar endavant una obra que considero cabdal al meu rànquing de llibres llegits i gaudits. Es tracta de “La cerimònia dels adéus” on ella, la Simone, explica els darrers anys de vida d’ell, el Jean Paul. Aquest llibre permet saber com es van viure aquells anys, com van evolucionar els personatges de l’època i de quina manera va integrar-se en aquell quadre històric el gran Sartre i, òbviament, la gran Beauvoir. 

La cerimònia dels adéus és una narració dura però real. I conté fragments molt intims de la parella, com quan ell era al llit en estat greu, poques hores abans de la seva mort, i li va preguntar a ella com s’ho farien per pagar les despeses de l’enterro. En un altre paràgraf s’explica al lector que el Jean Paul li va confessar a ella que l’havia estimat més que a ningú en la seva vida. Va ser, tot això, abans del darrer adéu del gran creador francès. 

Us el recomano molt aquest llibre. Si us agrada Sartre, l’estil sempre elegant de Beauvoir i la història de la dècada dels seixanta i setanta, no us el podeu perdre. Us sumo a aquest post un regal que vaig trobar fa uns anys i que em sembla un document únic. Es tracta d’un vídeo molt curtet, extret de la televisió francesa i subtitulat en anglès, on parlen de la parella i apareix Sartre conversant. 


El segon vídeo que us proposo veure és una entrevista a la Simone de Beauvoir, també en francès però en aquest cas subtitulada en castellà.


I, per acabar, si us interessa escoltar amb calma una entrevista on Sartre parla de tot, sobretot existencialisme i socialització de les masses entre altres, m’ho dieu i us ho facilito. Us puc assegurar que el document, que dura més d'una hora, no té pèrdua i és genial si us agrada la filosofia o la sociologia.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA