NI MAC NI MACO!


ESCRIT NÚMERO 697

ALLÒ QUE VEU EL MÓN
La nova joguina d'Apple recorda a l'iPod Touch, però en versió gegant amb la seva pantalla tàctil a color de 9,7 polzades. De la mida d'una llibreta, és molt manejable, lleuger i còmode per treballar, jugar, navegar, llegir i veure fotos, vídeos i pel•lícules. Com el seu germà petit, té connexió directa amb les botigues de música i aplicacions (5.000 específiques de les 200.000 disponibles) propietat de l'empresa de Steve Jobs.

La gran novetat del IPADE és iBooks, botiga i ciberlector de llibres electrònics al mateix temps, encara que de moment té disponibles títols, gratuïts, del projecte Gutenberg a l'espera que es concretin els acords amb les editorials.No importa. Llibres, revistes, còmics i diaris també es descarreguen (i compren) com aplicació i es llegeixen en altres lectors electrònics adaptats per a la tauleta, com el Kindle de la seva competència, Amazon.


ALLÒ QUE EL MÓN NO VEU
A Shenzen, Xina, hi treballen 420.000 treballadors de Foxconn, un immens grup industrial amb seu central a Taiwan que munta tot tipus de productes electrònics, des de videoconsoles a mòbils o portàtils per a marques com Nokia, HP, Dell o l'esmentada Apple. Tot i que és probablement el major fabricant mundial d'aparells electrònics, el seu nom no hagués sortit mai a la llum si no fos perquè des de començament d'any, els seus treballadors han protagonitzat una onada de suïcidis que han estremit a Shenzhen, on té dos dels seus principals plantes de producció. Nou d'ells es van treure la vida, dos més van resultar intents fallits i la premsa local parla d'un últim suïcidi encara sense confirmar que hauria passat aquest dimecres.

Els sindicats atribueixen aquestes morts, totes elles de treballadors d'entre 18 i 24 anys,a la pressió insuportable i les condicions laborals que pateixen per complir amb els objectius de producció que els marquen les multinacionals, mentre que l'empresa sempre ha adduït causes personals.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS