DIARI DE LES AMÈRIQUES (2): RENÈIXER DE LES CENDRES


Preparar un esdeveniment internacional com l'Encuentro de Escritores por la Tierra, que es farà la propera setmana a Santa Tecla, municipi de El Salvador amb 140.000 habitants, és una fita important. Ho és quan formes part de l'equip que els últims mesos ha treballat per elaborar una programació útil i interessant per a tothom.

Perquè apropar la cultura al poble és sempre imprescindible, sobretot quan reuneixes en un sol espai a primeres espases de la literatura mundial i representants de molts altres sectors de la cultura i la societat, per tirar endavant un espectacle de diversitat com el què viure Santa Tecla.

Aquesta localitat va quedar quasi completament soterrada pel terratrèmol del 2001 que va deixar més de 1.200 morts i més tard, quan intentava refer-se en els seus mínims, va patir els efectes de l'huracà Mitch. Ha estat un exemple constant de superació en un país marcat per la inseguretat ciutadana i l'existència de la crua màfia - aquí es coneixen com a "maras" - on fins fa ben poc havies d'anar acompanyat amb escorta per creuar el carrer, anar a la farmàcia o dinar en un restaurant.

Però amb tot Santa Tecla ha renascut i gràcies al seu alcalde Óscar Ortiz, ex-combatent en la guerra civil que va enfrontar a les FAES i a les FARC (més info), ha reviscolat i avui en dia és una de les ciutat més segures del país i un referent a nivell nacional en aquesta i moltes altres polítiques que permeten acabar amb les pandilles i reinsertar-les a la societat. La ciutat creix constantment i veus a la gent en un estat d'ànim molt bo, als negocis que prosperen i als qui caminen pel carrer, segurs i sense protecció.

Ara que són les dues de la matinada aquí, les deu del matí hora espanyola, acabem de deixar a l'alcalde i part del seu equip amb qui hem compartit bona part de la nit i hem tornat a l'hotel. Però l'experiència, la d'escoltar el benestar d'una persona que ha lluitat amb les armes per la seva causa, ha perdut part de la seva família a les muntanyes i una altra part al terratrèmol i que ara opta a ser vicepresident del seu país, ha estat única. 

Del dia esgotador em quedo sense dubte amb la conversa mantinguda amb ell però també, i acompanya la foto d'aquest escrit, amb la reunió amb l'equip de l'alcaldia de Santa Tecla amb els qui avui hem tancat, com deia al començar, la programació oficial del VI Encuentro de Escritores por la Tierra.

Començo a notar una pau interior important. Començo a fer la descompressió, a deixar-me anar amb prudència al moment, a viure l'instant com sempre faig. Us seguiré informant de la meva estada.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA