CINC CÈNTIMS DE PESSETA (1): CAFÈ

Amb aquesta secció que enceto avui hi ha una essència ben clara: un euro val 100 pessetes. Penseu i feu la conversió de preus. Recordeu quan valia un producte X abans que l'euro es convertís en la moneda única europea (1 de gener de 2002) i mireu que val aquest mateix producte ara. Avui, per començar, el cafè i el cafè amb llet.

Fa set anys un cafè costava, als llocs més cars, 100 pessetes. Un cafè amb llet se'n anava a les 120. Avui un cafè val 1 euro i un cafè amb llet 1,20. Fixeu-vos en la conversió o arrodoniment.

Agafes les 100 i hi poses els decimals: 1,00. En el cas del cafè amb llet, convertim les 120 pessetes amb els decimals i tenim 1,20. Així de fàcil. Amb el canvi de la pesseta a l'euro, el cafè ens costa 66 pessetes més i el cafè en llet, 80 més. Quina cara, oi?

D'aquí una setmaneta analitzarem més productes de la cistella o de consum habitual.

Comentaris

La Familia Menta ha dit…
Ja m'havia plantejat alguna vegada aquesta conversió directa pessetes / euro. Però també és vàlida per a sous: abans un sou mitjanet era de 100.000 pessetes, i ara de 1.000 euros. Per tant, tot i que hi ha coses que sí que s'han encarit, la conversió no és pas tan descavellada.

Petons!
Agnès Setrill. ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Agnès Setrill. ha dit…
Doncs jo he pensat més d'un cop, que es per això que triomfen les botigues de xinesos, i els supers baratets, d'aquells que posen la mercaderia en palets i no en estanteries, i les marques blanques.
Jo no conec gaire gent a qui s'hagi arrodonit tant facilment com en lo altre, el salari.
Oscar Ramírez ha dit…
M.Z, crec recordar que en aquella època un sou normal eren unes 120.000/130.000 pessetes i que ara hi ha molts sous de 800 i 900 euros (i molts d'inferiors). Crec que la diferencia no és tanta. Potser m'equivoco. Ho miraré i en faré un post.
Oscar Ramírez ha dit…
Agnès, bo aìxo dels xinesos. El cert és que compren contenidors sencers que arriben via maritima i que sovint paguen entre diversos propietaris de botigues. Potser per això tots els xinesos tenen quasi tots els mateixos productes.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS