FER EL PRIMITIU EN PLE SEGLE XXI

Començo a arribar a la conclusió que no entenc aquest món on visc. Us ho dic perquè m'ha sobtat aquest exercici d'incivilització i incivisme protagonitzat ahir a la nit per alguns dels 200 veïns afectats pel POUM de Tarragona, document enciclopèdic, a les portes del Restaurant del Fortí de la Reina. Us ho explico millor. El sopar era un homenatge que Convergència i Unió li feia a l'exalcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal. Quedi clar en aquest punt que tots heu pogut saber, en aquest blog, el meu parer sobre Nadal i el fet que no el defenso moltes de les coses que ha fet tot. Ho dic perquè crec que si els veïns volien protestar pel POUM, ho podien fer igualment però amb altres mètodes. Si volien anar a rebre'l al Fortí, ja em sembla bé atès que darrerament en Nadal semblava desaparegut. Si li volien recordar que el seu Pla d'Ordenació era un document pèssim, plantant pancartes a la entrada del Restaurant en tenien prou. El que no havien de fer era el que van fer, caure en la més absoluta incivilització, mala educació i l'incivisme tot escridassant-lo i, el que encara és pitjor, donant-li empentes i colpejant el seu cotxe. I de pas, crits també per als regidors convergents i altres convidats al sopar. I una vegada més, com ha succeït històricament en el moviment veïnal tarragoní, dividit entre les associacions dirigides pels convergents i les dirigides pels socialistes, sembla que molts dels líders veïnals propers al PSC formaven part del grup d'instigadors en aquest sopar de CiU. Protestar és sa i esdevé un exercici democràtic, per suposat. El que no és lògic son les empentes, els insults, la violència contra les persones o els objectes. No es pot anar pel món fent el primitiu. Per ser respectat, cal respectar primer. Per ser escoltar, cal dialogar i mai s'ha d'agredir. Nadal va impulsar un document que l'actual alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, es va comprometre a retirar si accedia a l'Alcaldia. Per què no se li demanen explicacions a Ballesteros? Ara, els líders veïnals convergents podrien boicotejar algun acte on assistís l'Alcalde, per la mateix regla de tres. Així prolongaríem l'incivisme i el podríem extrapolar a altres àmbits. Si això succeís, estaríem immersos en una societat que caminaria com els crancs, enrere. És el que volem? Per sobre de totes les coses, respecte i, com a dret fonamental, la protesta però sempre pacifica.

Comentaris

Jesús M. Tibau ha dit…
Tens tota la raó. moltes vegades, les males maneres fan perdre la raó
Anònim ha dit…
Totalment d’acord amb tu Oscar, en condemnar qualsevol tipus de violència.
De totes passades hi ha una dita castellana que diu “Quien siembra viento, recoge tempestades”
Anònim ha dit…
Males maneres? Ahir jo no era a Tarragona a aquesta hora però si hi hagués estat hi hagués anat i hi hagués participat. La violència aquesta és no res comparat amb la que aquest personatge ha exercit durant tota a seva vida com a alcalde de la ciutat contra tots els ciutadans que no li vam retre pleitesia: insultant rodamons i enviant la Guàrdia Urbana quan remenaven contenidors de la brossa, aprovant un Pla Urbanístic que fa fora de casa seva 1.500 persones i -i em sobta que malgrat t'hi refereixis de passada no ho tinguis més amb compte- expulsant de la seva feina professionals de la comunicació que no li llepaven les petjades; tu coneixes més noms que jo malgrat ningú ho hagi publicat durant aquests anys perquè estendre la por ha estat la seva norma. De violències, com deia Bertolt Brech, n'hi ha de molts tipus i no necesàriament les més mediàtiques (com aquesta) són les més agressives. Nadal ha estat un incívic, un violent, un insultador professional i una mala persona tota la seva vida i aquesta "homenatge" d'ahir se'l mereixia i molt més.
I el fet que les altres violències exercides per ell no hagin estat noticialitzades com a tals no li treu que les hagi fet i en sigui el principal responsable.
Anònim ha dit…
Estic d'acord amb l'Òscar que amb actes violents i incívics, no es va enlloc, però també és cert que aquest descontentament i fins i tot aquest odi, l'exalcalde se l'ha guanyat a pols a base de xuleria, demagògia i maneres de fer que el degraden a ell com a persona i rebaixen la política en general i la imatge que els ciutadans normals tenim dels polítics. També em sembla bé que això se li faci saber, tot i que les empentes i els cops potser no són el millor mètode.
Unknown ha dit…
Què es pensaven, que el mal tràngol que han de patir els afectats del POUM els sortiria de franc?

Faig una lectura psicològica del tema. La merda i la inseguretat que els afectats pel POUM porten a dins, la ignorància a que estan sotmesos per part de tots els partits polítics... de ben segur han motivat aquesta explosió.

És com quan una persona a qui li han tocat els collons durant mesos peta.

En tot cas el vaixell del nadal no li deuen haver ratllat, no? És broma.
tinc la sensació que donem per bones o, si més no, normals actes violents com deixar sense casa o sense feina a algú i, en canvi, quan aquest algú o altres protesta i no ho fa amb exquisitesa correm a qualificar-ho d'acte violent.
Oscar, agraeixo el teu post. Et puc asegurar que varis periodistes eren presents i van veure els lamentables incidents i com eren incitats per aquests liders veinals que tenen nom i cognom.
et paso la nota de premsa que el comité executiu de CDC ha enviat als mitjans de comunicació.

El Comitè Executiu Local de CDC de Tarragona vol denunciar els lamentables fets ocorreguts el dissabte 6 d’octubre de 2007, a la porta d’accés al Fortí de la Reina, en el qual va tenir lloc un acte privat: el sopar del dia del militant. A l’exterior del restaurant s’hi van manifestar unes 200 persones, convocades per la Coordinadora d'Afectats per la revisió del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). Tots els assistents al sopar –entre els quals es comptaven moltes persones d’edat avançada i algunes impedides físicament- van ser insultats, escarnits, difamats i alguns, a més a més, van rebre empentes, travetes i puntades de peu, sense que cap responsable de la convocatòria -com els senyors Santiago Blanco, responsable de la convocatòria de la manifestació, Josep Albert Castellví, membre de la junta gestora del moviment en contra del POUM, o la dirigent veïnal Elena Regidor, un dels membres de la candidatura socialista a les eleccions municipals, fes cap cosa per tallar la violència. El comportament indigne dels manifestants només es pot definir com de persones incíviques i propi d’energúmens.
Sort que el seny de les persones que van anar al sopar va ser molt més gran que la rauxa enfollida dels manifestants i van fer que suportessin sense immutar-se les contínues provocacions. D’altra manera potser s’hauria produït una batalla campal.
I mentrestant, què feia com a espectadora impassible la Guàrdia Urbana de Tarragona? Quines ordres tenia? Què van fer per prevenir els aldarulls? Per què hi havien quatre membres de la Guàrdia Urbana que s’ho miraven des de l’altre costat del carrer, a distància? Hi han proves de, com a mínim, dues trucades a la Guàrdia Urbana, la primera a les 13,30 h del migdia en què es demanava la seva presència a l’aparcament del Fortí de la Reina per tal de prevenir possibles aldarulls. L’altra trucada va tenir lloc durant la concentració violenta davant del Fortí de la Reina per tal de sol·licitar la intervenció de la Guàrdia Urbana per tallar els fets que estaven tenint lloc i que feien perillar la integritat física d’algunes persones com ara la del senyor Nadal; la resposta del propi cos de seguretat va ser que ja estaven presents al lloc dels disturbis.
Per últim, a la sortida del sopar molts cotxes estaven ratllats, abonyegats, amb retrovisors trencats, tal com si hagués passat una host de bàrbars.
Ara més que mai Convergència Democràtica de Catalunya vol subratllar la necessitat de preservar la llibertat d’opinió i de manifestació, elements bàsics d’una democràcia, i la seva més absoluta creença en què la via del civisme i el respecte a tothom és l’única via per solucionar els problemes.
No ens queda més que esperar una resposta contundent de l’Ajuntament i que l’alcalde Ballesteros depuri les responsabilitats corresponents.

Joaquim Amorós Le-Roux
President del Comitè Executiu Local de CDC de Tarragona
Anònim ha dit…
què bonica és la justícia quan aquesta sorgeix del poble, que bonic que el vent ens bufi a la cara i faci moure els nostres cabells mentre el sol despunta en una matinada caminant descalç per la sorra de la platja....

molt bonic, però què tal si parlem de veritats, apartem la demagògia i tractem de ser més o menys raonables.

no m'agrada el nadal, comparteixo els adjectius de xulo i prepotent, però no li tocaré mai ni un cabell, ni li ratllaré el cotxe ni li diré que la seua mare feia la feina més vella del món...només no el votaré, només el denunciaré si sóc capaç de tenir proves de que ha fet quelcom il.legal, només mostraré el meu rebuig d'una manera pacífica (gandhiana si voleu)...però pegar-li? donar-li un cop de puny? així soluciono els problemes?...si és així que vingui la ETA i ens ho "arregli" tot....

per cert Josep Maria Yago, a la gent no se la fa fora de casa, ni se li treu la feina....no ho expliquem així per què no va així. estudia una miqueta abans d'emetre opinions d'aquesta manera...que a vegades els esquerresos us en foteu de l'esglesia però flipeu amb els xamans indis i les herbes i el matafalugues....
per cert, saps que el teu ordinador està fet amb peces que manufactura canalla?....au, viu amb això i parlam de revolució...
una abraçada
Ricardo Santiago
Oscar Ramírez ha dit…
Companys, amics i anònims: hi hagi pau! Anem per pams!
Jo sé, com a molts periodistes, moltes coses de l'exalcalde com també les saben altres anys companys d'ofici que porten, com jo, uns quants anyets en aquest circ de la informació. Com també ho saben companys seus de partit. Com ell, en Nadal, també sap coses de tots nosaltres i consti que, en el meu cas, no tinc res RES res a amagar. Reitero: res. Estic dient unicament, com ho deia en el post anterior on parlava de la crema de senyeres o fotos, que la violència no porta enlloc i que es pot protestar de moltes maneres. Queda clar que per a molts ciutadans l'exalcalde es mereiex una bronca pública o una cassolada o el que vulguin. Però empenyen i amb violència ens convertirem en primats, individus sense raonament lògic impulsats per la força. Torno a dir que el que ara cal fer és preguntar a l'actual alcalde, que és qui té la patata calenta i va fer una oposició, sota el meu parer, fluixissima, qué pensar fer amb el POUM. Si vol, el pot retirar, refer, modificar, acceptar totes les alegacions, redibuixar, desmuntar i tornar a muntar, girar-lo cap per avall, pintar-lo a la seva mida... Pregunteu-li a ell que en farà i recordeu-li a l'exalcalde que ho va fer, sota el parer de cadascí, molt malament. Però sempre parlant o aixecant una mica la veu. Mai amb violència. Jo no dic res més i repeteixo que conéc molt bé la persona de la qual parlem.
Anònim ha dit…
Reitero que violència no és ratllar uns cotxes enmig d'na trifulca. Violència sí que és fer fora de la feina, raonadament i sense cap mena d'escrúpols, com a mínim dos periodistes tarragonins perquè discrepaven de les opinions d'aquest dictador i mala persona que durant 18 anys la majoia de votants han triat. I si voleu noms en donem però tots els coneixeu.
Violència és deixar el port de la ciutat a la colla d'assassins professionals perquè hi descansessin després de bombardjar Iraq. La postmodernitat ja les té aquestes coses: si fas un spar a assassins professionals ets un bon paio, un bon alcalde, cívic i que quedar bé Tarragona; si crides perquè algú ha aprovat un Pla que et farà forade casa, ets un incívic. Mentre la premsa no expliqui les cosemés enllà de les anècdotes que fan de titulars, estem condemnats a ser manats per males persones co Nadal i a rebre esbroncades cíviques pels Lerroux de torn.
Ricardo Santiago (si et dius així), el POUM no preveu expropiacions? potser ets tú el que hauria d'estudiar una miqueta. Jo tinc clar que necessito saber més, que em puc equivocar i que no he faltat a ningú. Que algú em digui que m'he equivocat o que he d'estudiar més no em sap massa greu, sempre i quan m'ho digui amb respecte i educació, cosa que tu no has fet. Per cert, que jo sàpiga ningú ha ha defensat res relacionat amb tocar un cabell o el cotxe de ningú.
Salvador Guinart ha dit…
Si el POUM em fa fora de casa, no se com hagués reaccionat. Suposo que en un moment de debilitat, miraria la cara de la meva filla i la meva dona i pensaria alló de: "mes val viure en un altre lloc i pagar un bon advocat a que les dues vinguin al talego a portar-me tabac per que he pelat a algú". Poca broma amb això del POUM amics, poca broma. Que les coses no son tant fàcils... i no estem en un món "de luz y de color". Entenc a la gent que es va manifestar, el que passa es que no comparteixo les maneres. Anar allà, no dic que no... ara, em sobra tot lo altre. El Josep Lluís Navarro va fer moltes coses bé, entre elles la de tranquilitzar a les famílies i escoltar les possibles modificacions que es poden i s'han de fer. Estic bastant d'acord amb el que diu el Ricardo Santiago, amb òsties no anem enlloc. Ara, el dret de dir la meva això no m'ho treu ningú, es digui com es digui sigui qui sigui.

Jo ho deixo aqui.

Salut!
Anònim ha dit…
Oscar, después de leer tu post y posterior comentario, me asalta una duda, ¿donde has ido de viaje al Alguer o a Lourdes?
Quien te ha visto y quien te ve.
Quien te ha leído y quien te lee.
Anònim ha dit…
hola a tothom,
que et donin un pis nou, amb ascensor i sense cost extra, dos-cents metres més enllà, que és el que deia en Nadal (i confirmat pels sociates), no és fotre't fora de casa...a més a més jo parlava en genèric (per això deia lo de la feina) i de totes maneres, això d'expropiar no és arribar i llestos, hi ha mil coses a justificar, a argumentar...no ho enfoquem com si la gent demà igual dorm al carrer, per què no va així....
crec que he mantingut un tó dur i ferm, però respectuós, suposo que si hagués fotut un parell d'espentes i haguès passat llista a la família i a les feines de l'antiguitat, tot ratllant el cotxe, ho haguessis entés millor, però no sóc així... de moment.

i tu, company, has dit despres de les queixes d'alguns de la violència que ..."i no ho fa amb exquisitesa correm a qualificar-ho d'acte violent"
trobo que lo del fortí no va ser correcte i pots tenir l'opinió que vulguis, però estaria bé que els que volem/eu un món millor, tractem de donar-li coherència també....
la violència no es pot justificar, i si ho fem, preparent-nos a rebre, per què tots en sabem de ser violents....
com molt bé diu en guinart, ningú ens ha de treure el dret a dir el que pensem, però a òsties no...

pel que fa al que comenta en font, doncs sí xiquet sí, ratllar cotxes i donar puntades de peu és violència...lo dels barcos de guerra (que barrejes ous i castanyes) també ho pots considerar, però llavors, estirant com un xiclet les vinculacions, hauries de viure enmig la montanya com un ermità, per què tot està relacionat....
posse'm-hi seny, si us plau, i si no voleu que la polícia sigui violenta, no utilitzeu la violència....
salutacions
Ricardo Santiago
Herois ha dit…
Qui xou... conseqüència però d'un POUM.xou fet amb els peus.
Salvador Guinart ha dit…
Completament d'acord Ricardo Santiago. Hi havia un ínclit periodista de la COPE (parlo de quan jo tenia cabells i era jove), que deia una frase que em feia molta gracia. Era algo així com: "se puede decir mas alto o más bajo; pero mas claro imposible". (Jose M. Garcia).

Una abraçada.
Anònim ha dit…
L'ex alcalde Nadal ha fet moltes coses criticables i d'altres de molt bones. El Poum és una de les dolentes, més aviat la forma en que es va dur, la manca de diàleg i informació. Però això no és el que discutim aquí ni el que ha dit l'Òscar, el que es discuteix o més aviat es recrimina és l'actitud incívica i violenta d'uns quants. Res justifica la violència, de cap tipus, i hem de saber ser persones, i si ens peguen, combatre la bufetada amb el diàleg i la democràcia, que per això existeix. Si Nadal havia estat violent no l'hem de fer pagar amb la mateixa moneda perquè ens posem al mateix nivell i desletigima qualsevol postura i ideal. Els que justifiqueu l'acte violent de dissabte, no us queixeu si algun dia uns brètols us destrossen el cotxe o us xafen la cara. La violència és repudiable i injustificable vingui d'on vingui, no hi han òsties bones i òsties dolentes (i això últim que s'entengui com es vulgui)
Anònim ha dit…
"Joan Miquel Nadal,Ens va dir, fins i tot, que se'ns donarien dos pisos a canvi d'un; i que, si continuava el malestar pel POUM, seria ell mateix qui presentaria les primeres al•legacions abans del 25 de juliol».
Sento dir que ens ha enganyat a tots, que farem els que tenim una hipoteca i anem justets, amb l’expropiació, ens donaràn el que els vulguin, i després ens assabentem que s'ha de pagar més de 60 mil euros si ens "realojan" als edificis nous que en teoria anirem.
Oscar Ramírez ha dit…
Veig que hi ha debat i d'això es tracta. Vaig a pams.
Jordi Marti: Per a mi, tot el que comentes, allò que poses com a exemple de critica i el que argumentes al teu favor, tot, absolutament tot, és violència.
D'acord amb el que diuen el Ricardo Santiago, el Salvi i l'últim anònim.
Josep Maria: només comentar-te que si, que si mires els escrits hi ha qui defensa tocar un cabell o el ratllar un cotxe. De la resta no et puc dir res perquè és una resposta que li fas al Ricardo Santiago.
I per acabar, resposta a l'anònim que em pregunta si realment he estat a l'Alguer o al Lourdes.
Mira, qui em coneix a fons i la gran majoria que em coneixen a traves d'aquest blog saben una cosa ben senzilla: tinc les mateixes idees que tenia fa deu anys en la gran majoria de temes i les que he canviat, les he canviat amb el dialeg amb altres persones, amb converses que et fan reflexionar. No he estat mai una persona influenciable però no m'he tancat mai en un món propi pensant que només jo tinc la raó i unicament val allò que jo penso. Reitero que cal donar a cada cosa la seva importancia. Puc pensar el mateix que pensava de l'exalcalde i puc defensar-lo en aquests moments perquè em sembla que, com a persona que és, es mereix un respecte. El que mai he acceptat és la violència encara que s'exercis contra una persona amb les que jo hi tingui moltes diferencies. Com el que veig és que em coneixes per afirmar que "qui m'ha vist i qui em veu", et respondré el mateix "qui t'ha vist a tu i qui et veu".
Ricardo d'empentes (i coses pitjors) me n'he emportat més d'una i no m'ha fet entendre millor res. Com diu el Salvi "entenc la gent que es va manifestar malgrat no compartir les maneres" el que passa és que intento cercar aquesta coherència de la que parles i trobo que, posats a parlar de violència, un determinat tipus en genera d'altres (si parlem dels darrers, que, per cert, la guardia urbana minimitza, no oblidem les que les han generat).
Anònim ha dit…
bones Josep Maria,
en això estic d'acord, violència genera violència, però en algún moment hem de tallar-ho..
en el fons entenc allò que expresses però no comparteixo els mètodes.
què haguès passat si quan arriba el nadal es troba dues-centes persones en silenci, mirant-lo amb cara de decepció i un pancarta de "no al poum"....suposo que res, suposo que tot seguiria igual, suposo que no haurien avançat gens...més o menys com ara, però amb dignitat.
sóc partidari de lluites dignes, només les organitzacions armades poden fer-ne d'altres
salutacions
Ricardo Santiago
si hi hagués estat hauria optat per alguna postura semblant, entre d'altres coses perque, com dius, en algun lloc cal tallar-ho, però, per una banda, no hi era i, pèr altra, això no implica que no pugui entendre alguns factors que influeixen en determinades respostes i evito criminalitzar-les, si més nbo, no més que els que les han generat.
Anònim ha dit…
La meva besàvia, que era una dona molt sàvia, sovint deia: el món és rodó, i gira. Allò que avui és a dalt, demà és a baix. Tenia una raó de santa. Ahir l'excalcalde tenia un poder que va usar sense considerar als altres, en aquest cas als afectats pel POUM, i ara es troba que les garrotades li tornen com una pedregada seca.
Tal faràs, tal trobaràs. Almenys, així m'ho han ensenyat tota la vida.
Oscar Ramírez ha dit…
Les àvies sempre han estat les més llestes. Pots prendre el pel als pares i als avis però mai a elles.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS