L'ART DE DESINFORMAR I MAREJAR LA PERDIU



La mort dels bombers a la Terra Alta ha estat impactant per a tots. No s'acaba d'entendre però ha tornat a succeir. Les víctimes se sumen a una llarga llista d'agents d'aquest cos i de voluntaris que han perdut la vida entre les flames. Quan vaig llegir la notícia d'Horta de Sant Joan em va venir al cap un amic meu que, fa 15 anys en un incendi a Saragossa, va perdre al seu fill. Era bomber i aquell dia també en van morir quatre. Se'n parla poc d'aquesta gent que se la juga a diari. Dediqueu, un dia i si voleu, unes línies als vostres blogs i pàgines web. S'ho mereixen.

L'incendi d'Horta m'ha deixat altres sensacions gens agradables. La principal són les paraules d'un alcalde impotent que diu haver estat desinformat per part de les administracions. Ahir al migdia, quan el foc va tornar a revifar, se'n va adonar ell tot sol, des de la finestra de casa seva. Sort d'això i, dit sigui de pas, quina llàstima que tinguem tantes administracions i cossos policials i de protecció treballant en un sol cas i, els uns pels altres, no arribi la informació en condicions.
Aquest migdia ha passat quelcom semblant a la ciutat de Tarragona. A dos quarts d'una s'ha produït una fuita d'àcid nítric, altament tòxic, a la fabrica que Ercros té a La Canonja. Ara ens diuen que no era àcid, que eren vapors. I qui ens diu quina versió és la bona? quina interessa més?
En tot cas, s'ha activat el Plaseqcat, el d'emergències exteriors de la industria química, i ha comportat que s'activessin les famosos sirenes que hi ha als barris de Ponent. Us puc assegurar que ni s'han sentit i que la gent seguia passejant tranquil·lament pel carrer o, si els havia trucat un familiar que ho havia escoltat per Tarragona Ràdio, corrien cap a casa a tancar-s'hi.
Els qui hem volgut aconseguir informació, com en el meu cas, ens hem trobat amb un telèfon 112 col·lapsat, una Policia Local que no podia informar per protocol, els Bombers que deien que no passava res i l'AEQT, Associació Empresarial Química de Tarragona, que ha tardat més en publicar una mini nota de premsa que Gaudí en acabar la Sagrada Família. Tarragona Ràdio, Tot Tarragona i El Mundo han estat els primers en informar dels fets. Altres mitjans, en teoria més preparats i amb plantilles molt més amplies, han jugat un paper molt secundari o inexistent.
I les administracions marejant la perdiu i sense dir res. Un diu blanc i l'altra diu negre, un no diu res i l'altra diu bajanades. És l'art de desinformar per salvar el cul a les grans empreses o... us penseu que Ercros serà sancionada o se li obrirà un gran expedient per aquest cas?

Comentaris

Anònim ha dit…
Suposo que en Montilla es va oblidar de fer callar Tarragona Ràdio i Tot Tarragona. I El Mundo està fora del seu abast.
Oscar Ramírez ha dit…
Martí, suposo el mateix, jajaja. Coneixent als responsbles d'alguns d'aquests mitjans, és sabut que no callen per què si, sense motius. Això m'agrada.

Per cert, linko el teu blog a la meva llista especial i em comprometo a llegir els teus escrits.
Anònim ha dit…
No ser pas si el problenma de la desinformació no el pateix tú. Abans de garlar com ho feu, valdria la pen conèixer bé el que ha passat. Fa riure, si no fos per la desgràcia ocorreguda, pensar que va ser l'alcalde el primer que se'n va adonar (des de la finestra) que el foc havia revifat. Tinc companys bombers, (un d'ells del GRAF i que era al lloc quan va passar tot), i m'han confirmat que les crítiques de la gent d'Horta (alcalde inclòs)no tenen cap fonament. Jo he participat més d'un cop com a voluntari en l'extinció d'incendis i la cançó és sempre la mateixa: la gent del poble afectat criticant la tasca dels equips professionals, i de no posar-hi tots els mitjants que calen. Fins a cert punt això pot arribar a ser comprensible, doncs, se'ls està cremant un part seva. El pitjor però és que aquestes crítiques (injustes) també les faci el mateix alcalde. A mi em sembla mesquí i indecent. D'altra banda, cal que els sectaris tinguin clar que atacant la tasca d'extinció d'aquest incendi s'ataca als tècnics, no pas el polítics.



Marc
Oscar Ramírez ha dit…
Marc: anem a pams i amb calma.

Per sort no pateixo el problema de la desinformació que comento. Abans de penjar un post o escrit en aquest blog, llegeixo i escolto totes les parts afectades.

Jo no dic en cap moment que l'alcalde d'Horta fos el primer en veure que el foc revifava. Dic que ho va veure tot sol, pel seu propi peu, perquè ningu l'havia informat i, obviament, a l'alcalde se l'ha de tenir al corrent de tot.

Quan els veïns d'un poble es queixen de les tasques d'extinció, estan queixant-se als polítics i no als tècnics. Els ciutadans saben perfectament a qui han de carregar les culpes.

Aquí l'únic "personatge" que, un cop més, ha desbarrat amb les seves declaracions és el Conseller Saura. Un cop més i ja no ve d'aquí.
Anònim ha dit…
Amb calma i a pams, si vols, però les coses cal dir-les pel seu nom. Les crítiques de la gent i també de l'alcalde van dirigides als tècnics. Qui marca les directrius per apagar un incendi són el tècnics. La feina dels polítics és marcar grans línies i les prioritats, però l'actuació en el camp és dels tècnics. Qualsevol altra cosa és pura demagògia. Que les crítiques anaven contra els bombers ho prova que s'han sentit aludits (ja t'asseguro que se senten insultats). Si fotre les culpes del que ha passat al Saura et fa feliç em sembla bé, però això es demagògia. Si més no el Saura ha fet el que li tocava, ser-hi.
D'altra banda, què hi feia el senyor alcalde a casa en aquella hora?
Oscar Ramírez ha dit…
Marc, ja veig que no ens tendrem però no passa res. Estic d'acord amb que les directrius les marquen els tècnics però dubto que els polítics marquin cap prioritat. Crec que també les marquen els tècnics i que els polítics, com en un 90 per cent dels casos porten carteres o departaments que desconeixen, diuen SI a tot allò que no acaben d'entendre o controlar. Jo encap moment he dit el contrari i per tant no hi ha hagut cap demagogia.
Si els bombers s'han sentit aludits o insultats la culpa no és únicament dels veïns que es queixen, també ho és dels qui han fet les coses malament (els tècnics?) que han irritat als veïns.
No em fa feliç culpar al Saura, és sentit comú fer-ho. Ell no era allá per què tocava, hi era, com els altres, per sortir a la foto i que el ciutadans diguessin: guaita, han vingut!.
Si en Saura estigués allá on hauría d'estar, hagués estat al lloc cada cop que hi ha hagut merder amb els mossos mamporreros o les batuses amb els estudiants del pla Bolonya. Però en aquests casos amaga el cap sota l'ala uns quants dies i al final surt a dir bajanades.

I sobre què feia l'alcalde a casa a aquella hora... jajaja, no ho sé. Però no crec que fos cap pecat estar un moment a casa (potser a veure als seus i calmar-los, potser per x motius) El cas és que ningú l'havia avisat que el foc revifava i ell se sent desinformat.

Ja veig que divergim en moltes coses però, com et deia abans, no passa res. Divergir és bo.
Oscar Ramírez ha dit…
Per cert, Marc, mira't el 324 on parlen de la col·laboracio dels veïns d'Horta. Han fet dinar pels Bombers i han sortit dient que no tenen res en contra d'ells, que lloen la seva tasca. Això ho diu la tele del trispartit, curiós...
Anònim ha dit…
Òscar,

Anem per parts. El Saura era allà perquè li tocava com a Conseller i perquè la siotuació així ho exigia (i que consti que no en sóc cap entusiasta, ans al contrari). després, si vols, analitza el seu paper com a conseller durant aquests anys. Però això no és el que discutim.
Respecte a l'alcalde, evidentment podia ser allà on més li plagués, però cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats. Si tot el greuge que té és que no estava informat de la revifalla ja ens hi podem cagar (amb tot , aquesta no era pas la crítica que feia, sinó que els bombers s'havien relaxat). Respecte a l'ajuda dels veïns, la que assenyales túés la que han de donar, no podem anar a enfrontar-se a les flames a pit descobert cony, per moltes ganes que en tinguin i per molt que se'ls cremi la casa.
D'altra banda, de qui no he sentit parlar en cap moment és de l'ADF del poble (com a municipi de muntanya n'hauria de tenir una) i és en el seu marc que s'ha de vehicular l'ajuda als bombers). Puc acceptar les queixes dels veïns, perquè era una situació molt tensa, però trobo mesquin´rd i miserables les crítiques de l'alcalde (suposo que no devien d'estar atiades pels responsables polítics del seu partit, oi?)


Marc
Oscar Ramírez ha dit…
Marc, el tema Conseller Saura, el tanquem aquí. D'acord, era allí perqué li tocava. En tot cas, coincidim en que no és una persona que ens agradi massa. Ja està bé, un punt on coincidim!

Sobre l'alcalde i les seves crítiques, segueixo pensant que són licites i que, tot i que tinguin poc fonament o siguin massa senzilles, les podia fer si ell creu que valia la pena.

Sobre el menjar que cuinen els veïns per als bombers, és normal que es faci perquè s'haurà convertit en una tradició. Abans, no fa masses anys, hi havia una o dues persones de cada parc de bombers que, en cas que un incendi es prolongués, eren els resposables de dur menjar als seus companys (fos menjar cuinat al parc o comprat en un restaurant). Però estem d'acord, els bombers no poden afrontar aquestes jornades tan dures amb el pit descobert, amb l'estòmac buit.

En definitiva Marc, crec que divergim únicament en les declaracions de l'alcalde i aquí si que et faré una puntualització. Preguntes si les seves paraules podrien estar atiades pels responsables del seu partit. La resposta en aquest cas és bàsica com el nom d'aquest bloc: tot és possible.

Salutacions i gràcies de nou per generar aquest debat.
Anònim ha dit…
Per mi, el que és important és que les crítiques cal fer-les un cop els fets ja han passat (en aquest cas quan el foc ja ha estat apagat). Aleshores és el moment de fer les valoracions i les crítiques si cal. El que és innegociable, segons el meu criteri, és que allò que es critíqui s'argumenti i s'expliqui en base a què es fa la crítica (sobretot per part dels polítics). Per mi és aquí on falla l'alcalde.

Marc
Oscar Ramírez ha dit…
Marc, amb això podem estar totalment d'acord. Si que és cert que les crítiques es poden fer igualment quan s'ha acabat el problema, per evitar generar més tensió. I també és cert que cal argumentar-ho tot molt bé per aconseguir que el teu raonament tingui èxit. Haurem d'esperar a que se solucioni de tot el tema per saber si l'alcalde va tenir una reacció viceral o si seguirà aportant crítiques al tema.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS