TINTIN I GOOGLE, FORA DE LA XINA

Bé. Els noms dels personatges s’han canviat a excepció del de Tintín i el seu gosset Milú. Els detectius Dupond i Dupont (Hernández i Fernández en els còmics en castellà) es diuen Dubang i Dupang. El capità Haddock ha passat a dir-se Tian da lei pi. A part dels noms, i aquí arriba la part dolenta de la història, hi ha un altre canvi important. Una de les historietes del Tintín no arribarà a la Xina. El govern l’ha prohibit al titllar-la d’anticomunista. Es trata del “El Lotus blau” on l’intrèpid reporter i el seu gosset viatgen a Shanghai i es posen al costat dels xinesos en el moment de l’ocupació japonesa. Tot i defensar-los, segons el govern xinès és una obra que critica el comunisme.
Aquesta prohibició m’ha fet pensar en el Google. Els propietaris d’aquesta empresa s’estan plantejant retirar el seu producte de la Xina perquè el mateix govern que veta a Tintín fa mesos que controla el material que veuen els milions d’internautes xinesos a la xarxa i a traves del Google. Els creadors d’aquest cercador, el més utilitzat del món, tenen clar que no volen ser manipulats i encara menys obeir les amenaces dels comunistes que coarten les llibertats del poble i empresonen tots aquells contraris al regim. Des de Google es demana llibertat de navegació per a tots els internautes i en cas contrari es tancarà l’aixeta a la pàtria dels mandarins. Si jo tingués la decisió a les meves mans, tinc clar que faria: Tintín i Google fora de la Xina.
Comentaris
Si enlloc d'aplicar aquests mètodes la Xina, ho fes un estat petit, tothom trencaria les relacions comercials o en faria un boicot. L
a hipocresia rau, però, que amb Xina tots callen car tots compren i tots li venen.
htt