Header Ads

NI MAC NI MACO!


ESCRIT NÚMERO 697

ALLÒ QUE VEU EL MÓN
La nova joguina d'Apple recorda a l'iPod Touch, però en versió gegant amb la seva pantalla tàctil a color de 9,7 polzades. De la mida d'una llibreta, és molt manejable, lleuger i còmode per treballar, jugar, navegar, llegir i veure fotos, vídeos i pel•lícules. Com el seu germà petit, té connexió directa amb les botigues de música i aplicacions (5.000 específiques de les 200.000 disponibles) propietat de l'empresa de Steve Jobs.

La gran novetat del IPADE és iBooks, botiga i ciberlector de llibres electrònics al mateix temps, encara que de moment té disponibles títols, gratuïts, del projecte Gutenberg a l'espera que es concretin els acords amb les editorials.No importa. Llibres, revistes, còmics i diaris també es descarreguen (i compren) com aplicació i es llegeixen en altres lectors electrònics adaptats per a la tauleta, com el Kindle de la seva competència, Amazon.


ALLÒ QUE EL MÓN NO VEU
A Shenzen, Xina, hi treballen 420.000 treballadors de Foxconn, un immens grup industrial amb seu central a Taiwan que munta tot tipus de productes electrònics, des de videoconsoles a mòbils o portàtils per a marques com Nokia, HP, Dell o l'esmentada Apple. Tot i que és probablement el major fabricant mundial d'aparells electrònics, el seu nom no hagués sortit mai a la llum si no fos perquè des de començament d'any, els seus treballadors han protagonitzat una onada de suïcidis que han estremit a Shenzhen, on té dos dels seus principals plantes de producció. Nou d'ells es van treure la vida, dos més van resultar intents fallits i la premsa local parla d'un últim suïcidi encara sense confirmar que hauria passat aquest dimecres.

Els sindicats atribueixen aquestes morts, totes elles de treballadors d'entre 18 i 24 anys,a la pressió insuportable i les condicions laborals que pateixen per complir amb els objectius de producció que els marquen les multinacionals, mentre que l'empresa sempre ha adduït causes personals.
Amb la tecnologia de Blogger.