PAOLO NO SE'T OBLIDA


Ho deia fa poques setmanes recordant l’assassinat del jutge Giovanni Falcone: a aquestes persones no se les oblida mai, als qui han donat la seva vida per la justícia i els valors més fonamentals, se’ls ha de recordar sempre. 

Paolo Borsellino va ser un jutge antimàfia, el successor de Falcone quan la Cosa Nostra el va matar cruelment. Borsellino era companya d’oficina i ofici de Falcone, lluitava per eliminar la lacra que suposava en aquells anys, i avui en fa 22 que el van assassinar, anomenada Màfia. 

A Paolo el van matar davant de casa de la seva mare. L’havia anat a buscar, com cada setmana, per portar-la a passejar. I just quan ella, la mare, treia el cap per la finestra per dir-li que baixava, va esclatar el cotxe que tenia ell, el Paolo, al seu davant. Un vehicle ple d’explosius que va acabar amb la vida del jutge i la de tots els seus escortes:  Agostino Catalano, Vincenzo Li Muli, Walter Eddie Cocina, Claudio Traina y Emanuela Loi. 

Els dos principals caps de la màfia siciliana van ser arrestats per la mort de Borsellino i de Falcone. Parlo de Salvatore Riina i de Bernardo Provenzano, condemnats a cadena perpètua. Vaig tenir la sort de compartir amb la germana del Paolo, amb la Rita Borsellino, tres dies a Tarragona durant els quals vaig fer d’amfitrió. Va ser fa tres anys i recordo aquelles jornades molt especialment. En va quedar una bona relació que encara es manté via correu electrònic (perquè la Rita i jo anem parlant) i amb el compromís de presentar quan jo vulgui un dels meus llibres a casa de la Rita, a Palermo. 

I també en queda un vídeo on ella rebia un premi i jo li feia de traductor. El podeu veure AQUÍ però també us aconsello aquest altre vídeo que canta el Fabrizio Moro i que és el de la canço “Pensa” on hi apareixen familiars de persones assassinades per la Cosa Nostra i mafiosos penedits. I al final, ella, la Rita, amb el somriure que sempre té i que tan contagia. Va pel Paolo!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA