ESTAMPES MATERANES




L’art té nom propi a tots els racons de Matera, una ciutat amb dos nuclis diferenciats. La part antiga, la més interessant, és plena de coves construïdes dins de les muntanyes, unes coves habitades des de fa més de 9.000 anys i on encara s’hi viu avui en dia. Ara, les cases de les coves, anomenades “sassi” estan més equipades i algunes han estat reconvertides en petits hotelets. 

La Matera Antiga es regala des del fons de la vall amb l’elegància del pas del temps i la seguretat de romandre sempre dempeus. No és rar entendre perquè va ser declarada Patrimoni Mundial per part de la Unesco. És una de les moltes meravelles del món actual. 

A dalt, envoltant les coves antigues, hi viu (conviu) la nova Matera, la ciutat immersa en la cultura, la que està de moda i s’omple cada nit de milers d’habitants dels municipis més propers. La nova Matera està neta, és una col·lecció d’espais per on corre la festa i el bon ambient, ofereix una abastíssima oferta de restauració i altres serveis. 

Els diumenges, a l’art de les pedres i al de guaitar a qualsevol racó per trobar-hi bellesa, els voltants del Palazzo Llanfranchi s’omplen de pintors que capten el paisatge més proper. Veure’ls crear mentre parlen amb les turistes o fan tertúlia entre ells, és també un bon espectacle. 

Tot plegat, amalgama de coses bones i les que han de passar, fa que practicar el famós dolce far niente italià, sigui fàcil i agradable. 

Matera no ho ha tingut fàcil per sortir endavant. Pertany a la regíó de la Basilicata, una de les més deprimides d'Itàlia. Els esforços han estat inmensos i el resultats, ben òptims. 

Les imatges que he captat aquestes dies allí treuen mèrit a la realitat però, què voleu que us digui?, no hi puc fer més. Aneu-hi i regaleu-vos els colors i les formes materanes als ulls, feu història, formeu-ne part, palpeu-ho tot amb calma i passió. També el vostre rostre mentre mireu allò que teniu davant. Hi notareu canvis.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS