TORTOSA, L'EBRE I LES PERSONES

M'ha sobtat molt aquesta informació publicada per Diari de Tarragona i que, resumida en dues línies, ens ve a dir que al nucli antic de Tortosa hi ha molts habitatges que no disposen d'aigua corrent fet pel qual els seus habitants, ens molts casos immigrants i gent amb pocs recursos, opten per omplir garrafes d'aigua de les fons públiques o per expoliar-la directament de les manegues de les obres que hi ha a la zona.
M'ha recordat els mesos, encara recents, en què escrivia el llibre sobre l'aigua de Tarragona perquè a les primeres pàgines parlo d'aquelles èpoques d'aigua salada i de mala qualitat que obligaven els tarragonins a fer quelcom semblant, desplaçar-se als pobles més propers i omplir garrafes de les fonts amb aigua potable.

Trenta o quaranta anys enrere es podia entendre aquesta situació que, fem memòria, es va solucionar amb l'arribada de l'aigua de l'Ebre a la ciutat de Tarragona i molts altres municipis propers. Per això em sobta que ara es visqui una situació amb certes semblances i que tingui lloc a Tortosa on l'Ebre és essència i vida. Aquí fallen moltes coses i per començar fallen les polítiques socials i de creixement. Molt malament s'ha hagut de fer perquè el nucli antic de Tortosa estigui en les condicions actuals i l'habitin nuclis de població considerats com a "marginals" o "amb poques possibilitats". Allò que hauria de ser la nineta dels ulls de la ciutat és la cara bruta i no és pas culpa únicament dels qui governen ara perquè és un problema endèmic, possiblement generat en governs anteriors. Deixant a banda el color del partit que ha tenyit de gris el nucli antic, cal que es posin solucions a aquesta desastrosa situació. Cal que s'ajudi a aquestes famílies marginals o amb poques possibilitats (deixant a un costat la seva procedència) o que es posi ordre on ara hi ha caos. L'aigua és bé escàs però amb un dret de consum universal i no té cap lògica que, per culpa dels uns i els altres, falti a desenes de cases i els veïns la vagin robant a les obres o les fonts municipals. Deixant a banda una imatge que dóna Tortosa als qui venen de fora i passegen pel nucli antic, cal posa fil a l'agulla senzillament per responsabilitat política i per dignitat humana.

Com deien els anti PHN "lo riu és vida" però també cal que "l'aigua del riu permeti viure als qui habiten a la ciutat del transvasament".

Comentaris

Apa Noi ha dit…
es que Tarragona i comarcas , som el cul de TOT,
es lamentable lo que comentas , jo dic mes , el JESULIN es vol ficar una caseta per les deixalles nuclears, i avui en fer la pre.matricula del fill, he vist que :
Fem vergonya
Universidad Rovira i Virgili
54 de españa 1789 del mundo

si, som el CUL
La Familia Menta ha dit…
Apa noi, Tarragona encara sou algo, Tortosa i les Terres de l'Ebre en general sí som el cul. (només falta veure que per als de TGN, anar a les Terres de l'Ebre és tota una odisea, quan està més a prop que per exemple Valls).

I sí, el casc antic tortosí està fet merda, és realment una pena. És una zona preciosa, però que només té vida 4 dies a l'any (per la Festa del Renaixement, a finals de juliol). Esperem que am les oficines que està ficant la Generalitat i el govern territorial en aquella zona i done més vidilla...
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Esther del Campo ha dit…
Sempre que he parlat amb gent de Terres de l'Ebre m'han trasmès aquesta preocupació per estar una mica més de banda que tots els altres. Però més o menys és la problemàtica de totes les ciutats, ja hi passa als cascs antics, tot i que alguns pobles i ciutats estan fent un gran esforç (i amb bons resultats) per conservar-lo i millorar-hi la qualitat de vida.

I jo crec que, en part és veritat, almenys els del Camp de Tarragona tenim una barrera psicològica que ens fa pensar que Tortosa està molt lluny, més que fins i tot Barcelona. Però M.Z, Valls està més a prop de Tarragona que no pas Tortosa! Només estem a 19,5 km! :)
Apa Noi ha dit…
mz
les terres de l`ebre son com la meva cutat la nineta del meus ulls
sempre que puc un dia per le zona del parc natural , no mr ho treu nigu , com anar afer rem a Amposta
i................................
un dinar als les ca bascos, i si puc anar al pato, ep i les Festes major de la Cava i jesus i maria, no falto mai a la festa de las carchofa
salut
Oscar Ramírez ha dit…
Apa Noi, darrrament no pares d'esmentar al Jesulin. A veure si enlloc d'odi hi haurà amor, jajajaja.
Oscar Ramírez ha dit…
M.Z: esperem que aquestes oficines que dius i sobretot l'esforç municipal permetin fer un gir a l'actual situació. Ara per ara fa pena, com tu bé dius.
Oscar Ramírez ha dit…
Esther, considero que el nucli antic de Tortosa és preciós i cal rentar-li cara quan abans millor. A altres indrets s'han fet coses amb la part més antiga tot i que hi ha municipis que se l'han deixat perdre.
Per altra banda també crec que durant molts anys una part de la població de les Terres de l'Ebre han estat encaparrats en diferenciar-se de les seves comarques del nord. No dic tots però una part han volgut marcar una distància absurda.
Oscar Ramírez ha dit…
Apa Noi, així m'agrada ! fent país!
Apa Noi ha dit…
lo meu i el Jesulin te pebrots,
oscar dedicada per tu, no la cantis que vull anar a la plage un dia dáquest
salut

"Toda"
.tecesito estar solo
alejado de todo
de la noche del ruido
las locuras y amigos
y buscarte de nuevo
encontrarte si puedo
decirte que te quiero
intentarlo otra vez

Necesito creer
que te volveré a ver
que no hay nada ni nadie
que me pueda vencer
que mi adios fue idiota
no te quiero perder
porque sin tí no vivo
sin tí no se que hacer

Toa, toa toa, te necesito toa
como antes toa
perdon por haber sido
un loco distraido
te necesito tanto
como antes

Necesito que sepas
que buscando el olvido
me aturdi en otros brazos
pero fue sin sentirlo
que mi alma desierta
es tan solo tu cuerpo
dando vueltas y vueltas
necesito que sepas

Toa, toa toa, te necesito toa
como antes toa
perdon por haber sido
un loco distraido
te necesito tanto
como antes

Toa, toa toa, te necesito toa
como antes toa
perdon por haber sido
un loco distraido
te necesito tanto
como antes

"toaaa, toaaaaa"
Oscar Ramírez ha dit…
Ondia Apa Noi, amb aquesta cançó penjada aquí, aquest post perd molt valor. Quina horterada!
mossèn ha dit…
m'agrada ser el cul del món ... així contemplo totes les vergonyes !!! ... salut
La Familia Menta ha dit…
Esther, tens raó, esteu més a prop de Tortosa, però les TE comencen a l'Ametlla, que està a meitat camí, i s'hi va molt ràpidament en cotxe o en autobús. El que em referia és que des de TGN costa igual o més anar a Valls que endisar-te en les TE, però els de TGN tenen la sensació aquesta que nosaltres estem a banda (ho sé per experiència, i tu mateixa moltes vegades has fet comentaris en aquest sentit).
Oscar Ramírez ha dit…
Mossèn ja sé que li encanta ser el cul del món i per això no ensenya la cara, oi? jajaja.
Oscar Ramírez ha dit…
M.Z: Valls? Valls no em sona, jejeje. Està prop de Figueres oi?

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS