EN NOM DE LA CRIS, GRÀCIES
Arribo a casa esgotat i amb una sensació agredolça després d’haver presentat el llibre de la Cris. Per un costat, feliç per l’èxit de l’acte ja que hem omplert la sala d’actes del col·legi on estudien el Marc i el Guillem amb més de 150 persones. Per l’altra, entristit perquè segueixo pensant, com tantes vegades al llarg del procés de creació del llibre, que és del tot injust que la gent mori tan jove. Encara ara, quan miro la portada, noto cert dolor intern. 

Però el d’avui era un acte per omplir de tendresa i somriures còmplices. S’ha aconseguit amb escreix el repte i l’objectiu. Els dos fills de la Cris, el Marc i el Guillem, s’han adreçat al públic per agrair-los la seva presència i als qui han col·laborat en el llibre per donar-los les gràcies per prendre-hi part. Hem escollit a dues professores del col·legi i a una mare del centre, amiga de la Cris, perquè llegissin les cartes que han publicat al llibre. A la seva manera, la Montse, la Claustre i la Maria Jose ho han fet de primera. 

L’Abel ha estat, un cop més, exemplar i valent. Ha explicat al públic moments que costen de compartir, els ha dit com ha estat el procés de gestació de l’obra al meu costat, de com ha patit per arribar a acabar el llibre, de les moltes ocasions en que s’ha plantejar llençar la tovallola i l’he animat a continuar. 

Jo... jo he intentat posar la dosi de simpatia i humor per evitar convertir l’acte en una trobada trista. He explicat perquè s’ha fet el llibre, com s’ha fet i de quina manera l’hem convertit en un projecte coral. Davant meu, atentament i tocats pel moment, escoltaven l'Àngeles i el José Luis, els pares de la Cris.

De fons i en una gran pantalla, mentre parlàvem, es projectaven desenes de fotos de la vida de la Cris: amb els nens, amb la família, amb els amics... He explicat al públic que la gent atea, com l’Abel i jo, si que creiem en els senyals i notem la presència –d’una forma que no sé explicar- de persones que ja no són entre nosaltres. 

Aquesta tarda, no em pregunteu com, he notat molt a prop la presència d’ella, de la Cris. Sé que era en algun punt de la sala. Potser entre el públic guaitant tot l’acte. Tal volta era asseguda a la cadira buida que hi havia al costat de l’Abel, acaronant-lo mentre ell parlava d’ella i la recordava amb amor i passió. 

El recull d’imatges és immens. Aquí us en he posat unes quantes. En pocs dies en compartiré més. Vaig a dormir. S’ha acabat un projecte de dos anys i mig, un trajecte ple de tristeses i estones de benestar, una jornada (la d’avui) on hi havia tensió i responsabilitat, nervis i la necessitat de transmetre serenor i amistat. Ho hem fet per la Cris, pels nens, per nosaltres, per la vida. 

Podeu ampliar les imatges clicant sobre elles. Les fotos són de l'amic Txiqui López. 


Comentaris

AMIGASTRONOMICAS ha dit…
Hola Óscar,

Ha estado muy bien la presentación del libro de Cris.

La verdad es que ha sido todo tan cercano, familiar (objetivo de Abel), cómodo y cómplice que no nos hubiera importado seguir un poco más. Hubo risas, emoción, muchísima ternura, muchas lágrimas .... porque eso es lo que pasa cuando pierdes a una hija, a una madre, a tu esposa, a una hermana, a una cuñada ... todo lo que se hace parece poco y Cris ayer estuvo exultante.

De manera personal, yo la conocí un poco más ayer gracias a vuestras palabras, a los testimonios!.

Cuando llegué a casa, mi hija (una devoradora de libros de 11 años) empezó a leerlo antes de acostarse. La noté un poco triste y me preguntó cosas sobre Cris (qué cómo era, que le parecía una chica muy guapa, que qué pena, que por qué ha tenido que pasar esto, ....). Bien, le dije: "Tengo que leerme el libro, Marina". Las pocas cosas que sé de Cris son a través de las palabras de Abel y de nuestras cortas conversaciones, así que espero encontrar ese momento para leerlo y seguir recomendando su lectura.

Fue un enorme placer ver que un simple comentario con la persona adecuada, dé como resultado algo tan grande como el libro que habéis escrito y como gracias a tu profesionalidad, has conseguido que Abel fuera poco a poco soltando esa coraza tan usual de las personas que pierden al amor de su vida después de una lucha muy dura. Y tú, Óscar no sólo has conocido de una manera muy intensa a Cris sino que como bien dijiste ayer, un amigo de por vida, que has ayudado a cerrar una etapa muy dolorosa.

El legado está ahí y tiene nombres: Marc y Guillem. ¡¡Hay que seguir viviendo siempre con una sonrisa ante los malos momentos!

Un abrazo,
Silvia Franconetti
Oscar Ramírez ha dit…
Silvia, como dije ayer en la presentación, la primera responsable que esto sea ahora una realidad eres tu, por habernos puesto en contacto a Abel y a mi. Es verdad que no conocí a Cris y me hubiese encantado conocerla. Creo que fue una persona excepcional. Abel, también lo es. Es valiente, tiene coraje, mucha humanidad y está lleno a amor para la gente que ana y quiere. Como tu dices, el legado de ambos está aquí y se llama Marc y Guillem. Yo también creo que ayer estuvo Cris en la sala, y sé que lo vio todo con calma, que acarició a los suyos.

Gracias, muchas gracias Silvia. Tus palabras me han emocionado mucho. Ayer lloré lo que tenia que llorar al llegar a mi casa. Mi mente me lo pedia, tenia que liberar parte del proceso que, para mí, tampoco ha sido fácil. El dolor es ahora ternura y los nervios se han convertido en calma. Todo pasa pero siempre nos queda la presencia permanente de quienes se van. Ellos ocupan el espacio que nosotros queremos. En mi caso, hablando de los míos, estan siempre a mi lado.

Un abrazo muy fuerte Silvia. Gracias de nuevo.