UN NOU MERCAT DEL LLIBRE VELL




La passió per la lectura porta a fer moltes bogeries. Llegir sobre llibres i posar paraules al gest, és una d’elles. Llegia avui un interessant reportatge sobre la vida d’Alfonso Riudavets de qui diuen que és l’home que més llibres ha venut a Espanya. Els conten a milions perquè fa anys que en ven a la seva parada madrilenya de Cuesta Moyano on va començar l’ofici el 1967. Es calcula que té mig milió de llibres al seu magatzem, que ven a la parada, i es diu que ell té una col·lecció particular de 35.000 llibres que només parlen de llibres. Llegint la història d’aquest llibreter que acaba de fer 82 anys, m’interesso per la situació del sector de les lletres impreses. 

Viuen un molt mal moment. L’any passat a tot l’estat espanyol van tancar 912 llibreries que representa una quarta part de les que hi havia al nostre país. Són dades de la Confederación de Gremios y Asociaciones de Libreros a través del seu informe anual. Aquest document m’aporta una dada curiosa. De les 912 llibreries que van tancar, només 13 eren llibreries de vell, de les que venen llibres antics i de segona mà. És més, lluny de tancar-se, les de vell es mantenen i fins i tot augmenten com a Vitòria on l’any passat se’n va obrir una de nova. 

La crisi ha fet que el mercat de segona mà renaixés i les mateixes persones que abans eren incapaces de tocar un llibre usat, ara els col·leccionen a casa seva i són els únics que compren. Els preus barats dels llibres de segona mà i els preus abusius dels llibres nous, amb un IVA cultural vergonyós, provoquen aquesta situació a Espanya. Com sempre, hi ha qui s’aprofita del moment i en treu partit. Re-Read, cadena de llibres de low cost, està fent l’agost muntant botigues que tenen èxit assegurat. Iberlibros, portal emblemàtic de compra de llibres, ha vist també oportunitat de negoci i ofereix als seus usuaris d’Internet obrir un punt de venda online de llibres de segona mà. 

Intentant aturar el cop, hi ha les llibreries de sempre que lluiten amb l’única arma que tenen al seu abast, aplicant descomptes més grans que abans i nodrint les fires que se celebren d’activitats atractives com ara presentacions de les obres, lectures públiques, xerrades i tallers. El problema, però, segueix sent el preu i la diferència abismal que dóna un nou mercat al llibre vell i deixa sense masses paraules i arguments als qui viuen, o ho intenten, dels llibres nous. 

A la foto, Alfonso Riudavets a la seva parada de Cuesta Moyano.

Comentaris

Magnolia. ha dit…


Aquest home, te cara de ser feliç, te la bondat pintada a la cara.
Xavier Torradas ha dit…
Entranyable llibreter, el vell amic Riudavets i no oblidar a la seva companya Conchita(que no se si segueix encara en vida). Bon amic del meu pare, en Pere Torradas, comerciant de llibres de neixement, i dic comerciant no de manera gratuita. Recordo quan anava jo a la Feria del Libro de Ocasión al Paseo de Recoletos de Madrid, on sempre, l'amic Riudavets (Alfonso) em venia a saludar i a donar-me records pwl meu pare, malalt ja als 62 anys per culpa d'un cancer. Posteriorment vaig deixar d'assistir a aquesta Feria per centrar-me en Barcelona i el negoci familiar de la distribució del llibre de saldo, restes editorials, que alguns editors, en comptes de destruir-los, els donaven una segona oportunitat d'arribar als lectors compulsius amb poc poder adquisitiu, doncs ens permetia vendre llibres a 1, 2, 3 euros o anteriorment a 100, 200 o 300 pesetes.
El mon del llibre, malauradament i des de el.meu modest punt de vista, es troba a la UVI, com ja va passar ara fa uns 20 anys al mon de la música. El pitjor es que veure com esta a les portes del cementiri allo que tu ha donat tot i t'ha fet viure i sentir-te feliç durant una bona pila d'anys està ferit de mort, com va passar amb els grans dinosaures de petjada lenta i profunda. El llibre de saldo, el llibre de segona ma, el llibre vell es mes resistent a aquest inexorable pas del temps i del creixement tecnològic. Això es així, "llei de vida". La gent jove i no tant jove no llegeix i el que ho fa, ho fa amb un tablet, un llibre digital o en un mobil. Altres, romàntics de mena, segueixen dien que com el llibre res, pero això passa aixi com amb el vi, ja qui diu que com un bon vi no hi ha res, cert, pero hi ha qui veu "don simon" a diari, potser la majoria. No voldria semblar catastrofista, malgrat que se que es la impresió, e llibre potser no desapareixera mai, com els discs de vinil, pero només per a una minoria, molt minoritaria, que no donara per tenir un negoci que et doni per portar un plat de calent a taula.
Cada any que passa emprenya aquest carro es fa mes i mes complicat, tot i seguir lluitabt per fer-ho, a la fi qui tota la.vida s'ha dedicat a això no sap massa d'altres negocis i aquesta es la pedra que cau sobre les espatlles de molts llibreters, en especial de vell i de segona ma. Dies dificils pels llibreters i venedors de llibres. Si el llibre fos comestible seria "fantasric" pero l'unic que te el llibre es que, avui en dia, i amb el facebook, el telegram, el twiter o.el whatsapp, el llibre es prescindible, dins i tot.els de 1, 2, o 3 euros.
Anònim ha dit…
Aquest escrit em porta molts bells records del pare passejant per la fira de llibres del poble.
Jaume ha dit…
Quina història més apassionant.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS