19 de juliol 2013No seré jo qui ara alliçoni o adoctrini, ni tan sols aconselli, a cap company periodista. Però si que em permeto la llicència de recordar, i ho faig aquí perquè em consta que són bastants els representants del sector de la comunicació els qui consulten a diari aquest blog, que hi ha unes normes bàsiques que cal complir quan s’informa. 

Deixant a banda el Codi Deontològic, que fa anys que tothom es passa pel folre, és important sempre contrastar la informació de que disposes abans de llençar-te al camp de batalla informatiu sense cuirassa ni armes adequades. Quan tens una part de la informació, abans de fer-la pública, busca l’altra part que et falta. 

Perquè sortir a dir “xominades” sense més resulta molt fàcil però gens creïble i si perds la credibilitat com a periodista ningú et té respecte.  Acusar a una altra persona, deixar-te manar a canvi de favors o fer xantatge tenint una informació delicada a les mans per aconseguir-ne una altra, té un nom: joc brut. 

I el joc brut evidencia una manca de professionalitat que fa por. I el cicle segueix. La manca de professionalitat és el desprestigi i el propi desprestigi és el teu final com a comunicador. La professió, tot i anomenar-se periodisme i comunicació, es basa en els fets i no en les paraules. Facta non verba, que deien els romans. Cadascú obra en conseqüència als seus actes però tot passa factura. 

Avis per a navegants realitzat i una frase que l’acompanya: Els guanyadors busquen solucions, els perdedors busquen excuses. Ho deixo aquí.

12 Responses so far.

 1. Mercè Alegri says:

  Sempre he cregut que s'ha de ser valent per treballar de periodista ja que la tasca d'informar no ha de ser massa fàcil.

 2. Certament no és fàcil Mercè. Tot i que fer les coses ben fetes costa ben poc. Després ja venen altres detalls més importants però és bàsic treballar amb imparcialitat i transparència quan ets a un mitjà.

 3. Anònim says:

  No cal que et digui que per a mi ets un professional excel·lent. I treballar amb tu és un exercici d'aprenentatge constant.

  Xavi (TGN)

 4. Xavi, moltes gràcies. Compartir és l'exercici d'aprenentatge real perquè tots aprenem de tots.

 5. periodista says:

  Olé, olé i olé Òscar. Res a dir. I ja intuieixo per qui va el tema.

 6. periodista, moltes gràcies.

 7. Elena says:

  Com diu el regidor Busquets en el seu facebook on recomana que llegim aquest article, aquest és un post amb veritats com a cabassos.

 8. Moltes gràcies Elena. No havia vist que l'Òscar recomanava la lectura. Gràcies de nou.

 9. miquel de reus says:

  Sempre tinc en ment aquella frase que em vas citar del Risto Mejide: si no puedes ser el primero, sé el mejor y si no puedes ser el mejor, sé el más original. I tu no ets els primer però si crec que ets el millor.

 10. Pere Sans says:

  Que canyero ets amic meu. Les teves raons deus tenir.

 11. Miquel, és que en Risto, que no és cap ídol per a mí, si que s'ha de reconeixer que té frases molt bones i autèntiques. Demà dissabte, per certi i és pura coincidència, el meu post citarà una altra frase d'ell.

 12. Pere, raon? Si que en tinc dues. Que en alguns moments ja vaig de tornada de moltes coses (i n'hi ha moltes que encara he d'aprendre) i que de tant en tant em permeto dòsis de diversió i alerta. Achtung! que diuen els alemanys.

Traductor

Seguidors del blog

Arxiu de textos vells

Amb la tecnologia de Blogger.

Bona cultura

+ Bona cultura

- Copyright © AGRICULTURA MENTAL - Un producte Avanti Comunicació -