L’ALBERO DI FALCONE



Al carrer Nortarbartolo de Palermo, a Sicília, hi ha un arbre davant d’una casa. A la casa hi vivia el jutge Giovanni Falcone i l’arbre és, des de fa 21 anys, l’arbre de Falcone (Albero di Falcone). 

Aquest element de la natura, segueix arrelat a la terra, com l’ànima del Giovanni que segueix ben viu tot i l’intent de la màfia d’acabar amb ell i tot el seu llegat. No van aconseguir l'objectiu complet.

A Falcone el van matar fa 21 anys i la seva mort va ser un abans i un després. L’arbre és un símbol de la lluita contra la màfia a tota l’illa i a la resta d’Itàlia. Cada dia hi ha desenes de persones que deixen penjades notes i post its amb frases que clamen per la pau i el final de la violència. 

Cada any la Fondazione Falcone recull les notes i les guarda. Ja en tenen més de 20.000. I fa ben poc han fet un llibre on es poden veure i llegir algunes de les notes. Perquè moltes són de nens petits i adolescents que, a més de les paraules, deixen un dibuix a l’arbre. 

La Maria Falcone, germana del jutge, em va regalar ahir aquest llibre. És un document únic i una joia per a la meva biblioteca particular. Les paraules surten del cor de les persones que les escriuen, van directes a l’arbre que, en contacte permanent amb la terra, transmet els missatges a Falcone qui, metafísicament parlant, les llegeix des del cel. A vegades cal posar poesia als fets, com ara, per treure dramatisme a aquesta tragèdia de la mort del jutge.

Ahir, al Teatre Metropol de Tarragona ple fins dalt, on es van entregar els Premis Ones i un d’ells era per la Fondazione Falcone, va ser un plaer sortir amb la Maria Falcone i traduir les paraules que va adreçar als presents. Van ser senzilles però directes: la fundació porta el missatge que Giovanni sempre defensava i que demana que s’acabi amb la màfia des de la societat. La fundació fa activitats a les escoles, per conscienciar als més petits de la importància de la pau, i cada any arriben a l’illa de Sicília dos grans vaixells plens de joves de tota Itàlia que participen a l’acte de record de Giovanni Falcone. 

La foto que comparteixo és de l’arbre de Falcone a Palermo. Gràcies Maria Falcone i Loredana Introini, la cap de premsa de la Fondazione, per la vostra proximitat i valentia. Ens veiem aviat, quan vingui a presentar el meu llibre, que ja teniu des d’ahir, a la vostra estimada illa.

Comentaris

Anònim ha dit…
Senzillament espectacular Òscar, espectacular.

jordi
Oscar Ramírez ha dit…
Moltes gràcies Jordi. Va ser una gala de primera. Curta, amena, amb ritme i tot ple de bones persones. No hi faltava ningú.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS