EL CANT HIPTNÒTIC DEL MUETZÍ




A El Caire, l’hotel on m’hostatjava era al costat mateix del riu Nil. Tot i ser un establiment de luxe, el Semiramis està envoltat de minarets i de mesquites. Recordo que des de la meva cambra, a la planta 14, en tenia a prop tres o quatre. I a més d'estar a prop, els tenia - això era el més important - a l’alçada ideal per escoltar, amb passió i abandonament espiritual, les oracions que feia, cinc cops al dia i també de matinada, el muetzí.

A molts països àrabs queden pocs muetzins dels que encara pugen fins dalt de tot, al minaret, a fer la crida per resar a la resta de la comunitat musulmana. A El Caire la tradició es manté en alguns pocs casos. Aquests personatges, els muetzins, tenen quelcom especial que no us sabria descriure però que s’assembla a una mena de toc místic que es barreja amb algun element espiritual i màgic. 

Que et trenqui el son, en plena matinada, un muetzí a dalt d’un minaret pregant en àrab, és un moment que lluny de molestar-te, et renova interiorment. La seva veu i com l’utilitza t’hipnotitzen i surts al balcó de la cambra de l’hotel a escoltar-lo sense saber què diu i perquè ho escoltes. Et calma, et captiva i et provoca un sentiment de descoberta que poques altres vegades podràs experimentar.

Lluny de religions i fanatismes, deixant a banda els problemes que els més radicals provoquen, el cant d’un muetzí és una de les vivències més belles que he escoltat fins ara. 

La foto és del minaret més proper a l’hotel Semiramis. A mi em quedava a una trentena de metres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA