EL ZOO DEL RENAIXEMENT I ELS ORGASMES INTEL•LECTUALS




Amb un immens plaer acabo de llegir-me un llibre de la historiadora Mirella Levi d’Ancona que revisa a fons, i centrant-se en un detall que és l'eix d'aquest escrit, les principals obres pictòriques de la pintura renaixentista dels segles XIV, XV i XVI. El llibre es diu “El zoo del Renaixement” i com podreu començar a imaginar, té com a element d’estudi els animals.

Per a ser més exactes, el llibre analitza a fons la utilitat i existència dels animals que apareixen en aquests quadres i que, molt sovint, passen desapercebuts perquè són elements secundaris o perquè l’espectador no perd massa temps en observar l’obra amb detall. 

Mirar un quadre no vol dir veure’l. Davant d’una obra t’hi has d’estar temps, no tenir cap presa, observar amb plaer i arribar a l’orgasme intel·lectual. No us ruboritzeu pas, orgasmar mirant una pintura és possible i tothom ho hauria d’experimentar. De la mateixa forma que plores quan tens davant teu “La decapitació de Sant Joan Baptista” a la Catedral de Sant Joan de La Valeta, a Malta. Igual que t’emociones quan tens a un pam teu la font de Neptú de la Piazza Navona de Roma o et plantes davant de qualsevol de les escultures egipcies que s'amaguen plenes de pols al Museu d'El Caire.

El cas, tornant als animals dels quadres renaixentistes, és imaginar-se què feia cadascun d’ells en el moment de pintar-los, quina relació tenien amb els protagonistes de les obres o perquè els va pintar l’artista. He escollit alguns dels quadres més representatius. Són L’Anunciació de Cosmé Tura, el retrat de Giovanni de Medici de l’Angelo Bronzino i la baralla amb doctors del gran Paolo Veronese. Entre d'altres, un gat, un gos i un ocell: tres animals, tres artistes i tres obres amb tres paisatges diferenciats i amb una història ben diversa. Amplieu cada foto i gaudiu de l’obra mirant tots els detalls.

Observeu el zoo renaixentista i feu-vos amant de les pinzellades per arribar a l’orgasme intel·lectual que us proposo. Ho podeu fer. 





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS