26 de febrer 2014Entre la finesse (finor)  i la géometrie (geometria) hi ha detalls en la imatge que il·lustra aquest escrit. La finor, sempre sensible i tendre, de la xemeneia que reposa i s’alça cap al cel com un element més del paisatge topa amb la geometria de la construcció i l’eficàcia de no envair massa ni el cel ni l’horitzó, ni prendre protagonisme als altres elements que l’envolten ben ordenats. 

La finor és l’arbre que neix de la boca que abans treia fum per contagiar el cel amb grisos. I la geometria és el propi arbre arrelat al centre de la boca amb una copa guarnida i compensada que ara repta als núvols blancs des del verd més sa que li atorga la terra que el manté viu.

La finor i la geometria tenen però un punt en comú. Els somnis que cerca la finor són les sospites que ofereix la geometria. L’amor és a tot arreu, també a la xemeneia. I l’amor demana presencia i ordre: arbres que facin ombra des de terra i nous fums que provoquin als núvols perquè abandonin la soledat i la quietud.  

La finor és geomètricament perfecta si tot els seus cantons quallen als nostres dies. Finesse... géometrie.  

Text escrit tot havent llegit "De l'esprit géométrique et de l'art de persuader" de Blaise Pascal.
4 Responses so far.

  1. Jaume (Vila-seca) says:

    Metafòric text per explicar les teories sempre potents del gran Pascal.

  2. Anònim says:

    No conocia ese texto que comenas y lo comparto plenamente.

  3. Jaume, en Pascal és un dels grans. Les seves teòries aporten molt al pensament humà. Moltes d'elles les comparteixo. Ara que estic inmers en el tema filosòfic, a nivell de lectures, me'n adono encara més de la seva importància.

  4. Anónimo, me gusta que te guste. Gracias.

Traductor

Seguidors del blog

Arxiu de textos vells

Amb la tecnologia de Blogger.

Bona cultura

+ Bona cultura

- Copyright © AGRICULTURA MENTAL - Un producte Avanti Comunicació -