FINESSE, GÉOMETRIE



Entre la finesse (finor)  i la géometrie (geometria) hi ha detalls en la imatge que il·lustra aquest escrit. La finor, sempre sensible i tendre, de la xemeneia que reposa i s’alça cap al cel com un element més del paisatge topa amb la geometria de la construcció i l’eficàcia de no envair massa ni el cel ni l’horitzó, ni prendre protagonisme als altres elements que l’envolten ben ordenats. 

La finor és l’arbre que neix de la boca que abans treia fum per contagiar el cel amb grisos. I la geometria és el propi arbre arrelat al centre de la boca amb una copa guarnida i compensada que ara repta als núvols blancs des del verd més sa que li atorga la terra que el manté viu.

La finor i la geometria tenen però un punt en comú. Els somnis que cerca la finor són les sospites que ofereix la geometria. L’amor és a tot arreu, també a la xemeneia. I l’amor demana presencia i ordre: arbres que facin ombra des de terra i nous fums que provoquin als núvols perquè abandonin la soledat i la quietud.  

La finor és geomètricament perfecta si tot els seus cantons quallen als nostres dies. Finesse... géometrie.  

Text escrit tot havent llegit "De l'esprit géométrique et de l'art de persuader" de Blaise Pascal.




Comentaris

Jaume (Vila-seca) ha dit…
Metafòric text per explicar les teories sempre potents del gran Pascal.
Anònim ha dit…
No conocia ese texto que comenas y lo comparto plenamente.
Oscar Ramírez ha dit…
Jaume, en Pascal és un dels grans. Les seves teòries aporten molt al pensament humà. Moltes d'elles les comparteixo. Ara que estic inmers en el tema filosòfic, a nivell de lectures, me'n adono encara més de la seva importància.
Oscar Ramírez ha dit…
Anónimo, me gusta que te guste. Gracias.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS