CAMPANYA PER SALVAR LES NEVERES DE GEL



Antigament, i fins no fa tants anys, el gel s’emmagatzemava a uns pous cilindrics que es feien al terra, a zones humides i on el fred era permanent o constant durant gran part de l’any. Allí s’hi podien conservar també els aliments o les begudes. A indrets freds i de muntanya, cas de Prades, Vilaverd o Alforja, hi havia neveres d’aquestes. Al camp de Tarragona n’hi va arribar a haver quasi una quarantena. 

No eren grans obres arquitectòniques, ni edificis majestuosos. Es tracta d’espais soterrats que van tenir molta utilitat i que caldria conservar com a part del patrimoni històric que són. Formen part de la industria rural i de la nostra història que no hem d’esborrar ni menystenir. Ara, des d’Alforja i altres punts s’impulsa una campanya de recollida de signatures que demana precisament això, que se salvin les antigues neveres o pous de gel. Alforja lidera la iniciativa perquè al seu terme hi ha localitzades quatre neveres: la del Toribio, la de Mas del Paí o de les Obagues, la del Metge i la de la Ginoteta. 

Personalment, ja he signat en aquesta campanya i us demano que també hi signeu vosaltres. Com sé que voldreu més informació, us enllaço amb una web on hi ha tota la història sencera de les neveres i fotografies d’elles. Podeu llegir aquesta informació AQUÍ

I si voleu signar la petició, podeu fer-ho AQUÍ


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS