LOS ENAMORAMIENTOS


Qué fácil resulta la esfumación de alguien

Aquesta és una de les moltes frases que he anotat mentre llegia “Los enamoramientos” , una de les millors obres que, sota el meu parer, ha escrit Javier Marías. Aquests dies he tingut el plaer de cruspir-me-la amb bons ulls. Se’n poden treure moltes conclusions de la seva lectura i hi ha fragments realment increïbles. Marías mai m’havia decebut. Ara tampoc ho ha fet.   

El mundo deja entrar y hace salir a las personas demasiado en desorden. Ens ho diu en un altre moment tot parlant de les necessitats que tenim i la realitat que ens envolta perquè sovint no coincideixen. També pel fet que, en certes ocasions, les passes van en un sol sentit però el camí bifurca els senders. 

Hi ha encara més frases que m’han semblat molt correctes i encertades. Comenta que La gente acaba por dejar marchar a los muertos, por mucho apego que les tenga, cuando nota que su propia supervivencia está en juego y que son un gran lastre.  Marías, pel que diu després, es refereix a l’acumulació del dolor que patim en certs moments de la vida i a la obligació que tenim, a nivell personal, de recordar als qui ja no hi són però sense que convisquin amb nosaltres permanentment. Per això després afegeix:: Los muertos sólo tienen la fuerza que los vivos les dan.

I acabo citant una frase del llibre que, al llegir-la, em va portar records dels moments viscuts els darrers mesos i especialment perquè en vaig escriure una de molt similar en un dels textos creats quan era a l’hospital. Javier Marías diu: Y si ya se estuvo en la nada, o en la no existencia, no es tan extraño ni grave regresar a ella.

Crec que aquesta part queda clara i és evident. Us aconsello la lectura de “Los enamoramientos”. És ple de píndoles sobre la vida i dosis de realisme. L’optimisme ja el posarem nosaltres en funció de les ganes i l’esperit que regalem al moment de la lectura.

Comentaris

Pere Sans ha dit…
Oscar! Els qui t'hem seguit llegint tots aquests mesos som avui gent feliç al veure que has ressuscitat la publicació dels comentaris i que se't noten ja fa dies moltes ganes de tornar a ser com abans. Una fortíssima abraçada de tot cor!!!
Anònim ha dit…
Pajaruuuuu! Benvingut al món de nou crak!

Anton
Ricard ha dit…
Tot passa i al final tot es calma i pot tornar ser com abans. Perquè canviar les coses si com estaven anaven bé? Ei, que parlo pel tema dels comentaris només.
Mónica ha dit…
Óscar estoy emocionada de leer de nuevo nuestros comentarios. Ya sé que estás mucho mejor. Muchos ánimos y un besazo.
Anònim ha dit…
Olé! ya estás aquí de nuevo. Me gusta mucho. Bienvenido. ¿Nos veremos pronto?

M.H
Marta Guivernau ha dit…
Poques coses més et puc dir de les ja dites Òscar. Les persones acostumades a entrar en espais d'àmbit cultural com el teu blog, i especialment en aquells espais on els autors permeteu debat, hem d'estar avui d'enhorabona per la teva decisió de tornar a publicar les opinions. Moltes gràcies per tenir-nos en compte.
Ramon (Cambrils) ha dit…
Canya al mono amic meu. Ets el millor.
Anònim ha dit…
Qué mejor solución para mantener un blog que darle más vida como la que teia antes. Te seguiré leyendo como hasta ahora pero con más ganas.
Olga Guix ha dit…
No s'equivoca l'home que assaja per diferents camins per tal d’assolir les seves metes...s'equivoca aquell que per temor a equivocar-se no experimenta.
No s'equivoca l'ocell que assajant el primer vol cau a terra...s'equivoca aquell que per por a caure renúncia a volar.
Jaume Balsells ha dit…
Ha estat complicat llegir-te i saber que no ho passaves bé. Però al final has renascut de nou com bé dius en un dels teus llibres, com el Fènix de les seves cendres. Ets fort i això et fa valent. La meva més sincera enhorabona. Si necessites res ja saps on trobar-me.
Anònim ha dit…
¿Qué vas a hacer de todos los comentarios no publicados? ¿Te lo has planteado?
cantireta ha dit…
M'agrada l'autor, la foto del llibre i el títol. Ara, m'agradaria trobar una estona per llegir-lo...

Ei, bon dia!

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS